INFO Servis

Kikinda je pobedila: Uručene nikoljdanske povelje zaslužnim pojedincima i kolektivima

Građanima Kikinde, pojedincima, predstavnicima preduzeća, sportskim radnicima, volonterima, predstavnicima kompanija iz drugih gradova, poljoprivrednicma i svima koji su bili aktivni tokom trajanja vanredne situacije, uručene su nikoljdanske povelje. Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, uručio je 550 nikoljdanskih povelja svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u veoma teškim trenucima u gradu:

-Kikinda je imala veliki izazov u prethodna tri meseca koji je pretio da dovede u pitanje i budućnost samog grada. Kada se nalazite u teškoj situaciji, tada možete da vidite kako jedna zajednica reaguje. Uvažavajući da je Kikinda iznela jedan veoma dobar rezultat u borbi protiv virusa, na to sam veoma ponosan. To nije moja lična ocena, već šire javnosti. Osetilo se veliko zajedništvo i humanost, kao i hrabrost u pravom trenutku. Oduvek je naš grad krasilo zajedništvo i veoma mi je drago što je tako i danas. Naša odluka bila je inicirana svakako svim dešavanjima u prethona tri meseca i smatrali smo da je veoma važno da sve one pojedince, kolektive, preduzeća prepoznamo i nagradimo, iako smatram da je njima najvažnije ono što su učinili za svoju zajednicu – istakao je gradonačelnik Markov.

Uručena su priznanja kompanijama, a među onima koji su pokazali veliku odgovornost bila je i kompanijama “Kalcedonija“, koja ima i svoj radni pogon u našem gradu:

-Veoma sam ponosna što pripadamo ovako jednoj dobroj zajednici. Naše preduzeće se od samog početka ponelo kao veoma odgovorno kako prema zaposlenima tako i prema zajednici. Obustavili smo naš rad u najtežim trenucima, a to nam je omogućilo da se bolje pripremimo. U ovom periodu proizvodili smo i zaštitne maske, koje smo obezbedili zaposlenima i njihovim porodicama, ali i široj zajednici. Polako se vraćamo u redovne tokove, nikome nismo prekinuli radni odnos, a radnicima smo čak i ranije isplatili lične dohotke – istakla je Sandra Pejić, predstavnica kompanije “Kalcedonija“.

Priznanja su dobili i svi kikindski volonteri kako Crvenog krsta, tako i oni koji su se dobrovoljno prijavili kako bi pomogli svojim sugrađanima:

-Naš najveći cilj jeste da pomognemo ljudima i to je naš moto. Jeste bilo teško, nismo imali puno znanja o tome što nam se dešava, jer situacija nije bila uobičajena, ali smo se veoma dobro snašli, mislim da smo to izveli na najbolji mogući način – dodala je Mila Kovačević, iz Crvenog krsta u Kikindi.

Veliku ulogu u borbi protiv Covid-a 19 imali su predstavnici mesnih zajednica u Kikindi kojima su takođe uručena priznanja:

-Bitno je da su se svi u selima posvetili rešavanju ovog problema, a imali smo i ogromnu podršku sugrađana. Mokrin je imao šestoro zaraženih, imali smo intenzivne dezinfekcije, više od 300 izlazaka za penzionere, tako da smo se veoma uspešno izborili sa svim nedaćama koje su nas zadesile – dodao je Živko Ugrenović, predsednik Mesne zajednice Mokrin.

Nikoljdanska povelja uručena svima koji su učestvovali u volonterskom centru kao i u kol centru za pružanje pomoći starijim sugrađanima. Psihološku pomoć pružala im je Miljana Kitanović, iz Gimnazije “Dušan Vasljiev“:

-Jako je dobra stvar što je naš grad prepoznao psihološke potrebe naših sugrađana i što je organizovao ovakav vid podrške. Javljao se veoma mali broj ljudi, pretpostavljam da je to bilo iz razloga što još uvek nisu imali svest o tome šta se deašava. Veoma je važno da znaju da uvek ima nekoga ko može da im pomogne – istakla je Kitanovićeva.

Veliku pomoć Kikinđanima svakodnevno su pružali i kikindski poljoprivrednici. Tokom trajanja vanredne situacije, potrošeno je oko milion litara sredstava za dezinfekciju:

-Uvek je zadovoljstvo kada na bilo koji način svom gradu može da se pomogne. Uradili smo posao koji je bio od velikog značaja. Nadam se da smo našim postupcima mnogo doprineli našem gradu i drago mi je što su i drugi mogli da računaju na nas – rekao je kikindski poljoprivrednik, Stojan Padejčev.

Povelje koje nose naziv zaštitnika grada Kikinde, Svetog Nikole, biće dodeljene i u narednom periodu svim medicinskim radnicima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, pripadniciima MUP-a, kao i radnicima u javnom sektoru.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!