INFO Servis, Sport

I Kikinda deo međunarodne manifestacije „Žogarija-loptarija“

Naš grad će ove godine po prvi put biti deo regionalne manifestacije koja ima sportski, zabavni i edukativni karakter, pod nazivom „Žogarija-loptarija“. Manifestacija će biti održana na gradskom trgu u utorak, 10. septembra, sa početkom u 14:30. 

 

U manifestaciji, koja je nastala u Sloveniji pre 14 godina, učetvuju Italija, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna, Makedonija, Crna Gora i Srbija. Kako objašnjava Goran Delić, zastupnik „Žogarije-loptarije“ za Srbiju, u pitanju je igra za decu, zasnovana na sportu: 

Manifestacija je zamišljena kao skup igara koje promovišu među decom fer-plej, rodnu pravnost i sve ostale vrednosti koje želimo da mlađim generacijama prenesemo na adekvatan i didaktički način. Igra se na fudbalskom mini-pič terenu na veštačkoj travi, a ekipe imaju po tri člana. Tu su i igra spretnosti, kao i kviz znanja, koji zahteva poznavanje svog kraja – objašnjava Delić, i otkriva da u jednoj od igara učestvuju i zajedno profesori i učenici. 

„Žogarija-loptarija“ je zamišljena kao manifestacija koja traje cele godine, sa ciljem da deca što viuše vremena provode napolju u igri i zabavi, umesto ispred kompjutera. 

Predsednica Saveza za školski sport Kikinde, Svetlana Mirčić Vukobrat, kaže da je Kikinda prepoznata kao dobar domaćin i kvalitetan partner:

Naš cilj je da iskoristimo svaku priliku za promociju sporta i zdravlja dece, kao i za sve ono što je u savremenom svetu neophodno, uticaj na razmišljanje dece kad je u pitanju ekologija. Takođe, manifestacija „Žogarija-loptarija“ na lep način kroz svoje aktivnosti promoviše i rodnu ravnopravnost. Želimo da u utorak na najbolji način predstavimo svoj grad i pošaljemo još jednu lepu poruku iz Kikinde svima da su uvek dobrodošli – rekla je Mirčić Vukobrat. 

Na manifestaciji će učestvovati osam ekipa koje će činiti učenici gradskih škola i njihovi nastavnici. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!