INFO Servis

Kamp razmene omladine u Muzeju okupio učesnike iz četiri evropske zemlje

Narodni muzej u Kikindi je po drugi put domaćin kampa razmene omladine, koji se realizuje uz finansijsku podršku Erazmus programa, najvećeg obrazovnog programa Evropske unije. Ovogodišnji kamp je okupio trideset učesnika iz Norveške, Francuske, Slovačke i Srbije. 

Mladi iz Norveške, Francuske, Slovačke i Srbije, starosti između 14 i 23 godine, borave do 12. jula u našem gradu, gde se u sklopu kampa „Uhvaćeni između“ bave temom migranata, ali i tolerancijom i demokratijom. Cilj kampa je istraživanje kulturnog nasleđa i podsticanje prijateljstva među mladima iz različitih zemalja.  

Predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, primila je danas u Gradskoj kući učesnike kampa, i tom prilikom izrazila veliko zadovoljstvo što je Kikinda u prilici da ugosti mlade ljude iz Norveške, Francuske i Slovačke. 

Posebno je zadovoljstvo što su ovde gosti iz Žiline i Narvika, naših bratskih gradova. Razmena mladih je nešto što jeste veoma važno, jer kada oni dođu kod nas i kroz različite radionice i organizaciju kampa upoznaju drugačiju kulturu, tradiciju, istoriju i umetnost, to je dodatno veliko bogatstvo za svakog u njih – rekla je Hrnjak.

Direktorica Narodnog muzeja u Kikindi, Lidija Milašinović, kaže da je najveći izazov svih ustanova kulture privući omladinu:

Mislimo da je ovo najbolji način za to, da naše mlade upoznajemo sa vršnajcima iz ostatka Evrope. U okviru kampa, mladi učestvuju u celodnevnim radionicama, i obilaze različite ustanove. Suština je da naučimo kako da budemo toelrantni prema drugima – rekla je Milašinović.

Dvadesetdvogodišnji Hendrik Jakobs iz Slovačke, student nemačkog jezika, prvi put u je našem gradu, i kaže da je veoma zadovoljan kampom, prilikom da upozna učesnike iz drugih zemalja i gostoljubivošću domaćina:

Muzej nas je veoma toplo dočekao. Srećan sam ovde i jako se lepo provodim.

Nosilac projekta je organizacija Narviksenteret iz Narvika iz Norveške, sa kojom Muzej na ovom projektu sarađuje od 2016. godine. Kamp se održava četvrti put, a Kikinda je drugi put njegov domaćin.

 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!