INFO Servis

Izrađena Strategija bezbednosti saobraćaja na teritoriji našeg grada

Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije predstavio je danas u Gradskoj kući Strategiju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Kikinde. 

Krajem marta ove godine održan je prvi radni sastanak Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kikinde i AMSS Centra za motorna vozila na kojem je tema bila izrada Strategije bezbednosti saobraćaja na teritoriji Kikinde, u okviru zajedničkog projekta. Strategija predstavlja dokument koji pokazuje analizu sadašnjeg stanja bezbednosti u saobraćaju, i ukazuje na to šta treba uraditi da bi se bezbednost podigla na viši nivo. 

Strategija bezbednosti saobraćaja je urađena za period od 2018 do 2022. godine. To je dokument koji će nam sa stručnog aspekta reći koji su to problemi u saobraćaju i kako da ih rešimo, kao i to na šta treba da se usredsredimo u narednom periodu. Nakon Strategije sada nas očekuje izrada Akcionog plana koji će nam takođe reći koji su to koraci koje treba da preduzmemo, koji su bezbednosni rizici na koje treba obratiti pažnju, a sve u cilju da učesnici u saobraćaju budu apsolutno bezbedni samo ako poštuju sva pravila – rekao je Milivoj Linjački, član Gradskog veća i zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja. 

Ciljna grupa prepoznata i u Strategiji bezbednosti saobraćaja i u Akcionom planu su mladi između 15 i 30 godina. 

Uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da su biciklisti takođe veoma ugroženi, birali smo kritične tačke. Postavljamo ležeće policajce i usporivače saobraćaja za sve kritične raskrsnice. U toku je izrada i montiranje nadzora koji će umnogome doprineti da se smanji broj saobraćajnih prekršaja, kao i da se kontroliše brzina kretanja jer nam je to jedan od gorućih problema – kaže Linjački. 

Video nadzor biće postavljen na uglovima ulica Iva Lole Ribara i Svetosasvske, Vuka Karadžića i Svetosavske, Vojvode Putnika i Vojvode Mišića, i na ukrštanju ulica Vojvode Putnika i Semlačke. 

Lokalna samouprava je proletos sa AMSS-Centrom za motorna vozila potpisala Ugovor o realizaciji projekta Strategije bezbednosti saobraćaja, izrade Akcionog plana i portala za upravljanje bezebdnošću saobraćaja.

Direktor Istraživačko-razvojnog centra AMSS Dragoslav Kukić, kaže da je najznačajnije to što su prepozanti najvažniji koraci koje Kikinda treba da preduzme kako bi unapredila bezbednost saobraćaja na treitoriji grada: 

Prepoznati su ciljevi i strategije, kao i ključni problemi. Posebno bih istakao mlade učesnike u saobraćaju, bicikliste i kategoriju starijih od 65 godina. Ono što Strategija takođe nudi je bolje i kvalitetnije upravljanje bezbednošću saobraćaja, a te aktivnosti će biti prepoznate kroz uspostavljanje baze podataka koja će dati osnovu Savetu za bezbednost saobraćaja da bolje i kvalitetnije prepoznaje probleme i kritične lokacije, kao i konkretne aktivnosti koje treba sprovoditi kako bi se i broj i posledice saobraćajnih nezgoda smanjile. 

Pratite nas FB