INFO Servis

Izložba dečjih radova nastalih u okviru projekta „Inkluziv art“ sutra u „Teri“

Izložba „Terra Youth“, koja je deo osamnaestomesečnog projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, biće otvorena sutra u Galeriji „Terra“ u 12 časova. Posetioci će moći da vide radove koje su stvorila deca iz škola „6. Oktobar“ i „Feješ Klara“, uz pomoć mladih umetnika i studenata Akademije likovnih umetnosti. 

Radionica „Terra Youth“ održana je u maju u Ateljeu „Terra“, a učestvovalo je dvadesetoro dece romske populacije i dece sa posebnim potrebama. Cilj projekta je uključivanje marginalnih grupa u kulturni i socijalni razvoj. Izložba će biti propraćena i katalogom u kojem će svaki rad deteta biti uslikan i opisan sa imenom autora. Osim sitnih galerijskih formata, deca su radila i na velikom glinenom stubu na kojem su utiskivala predmete i prirodne tvorevine koje su pronašli i ispisivala poruke na rumunskom, romskom i srpskom jeziku. Na kraju projektnog ciklusa stub će biti doniran Romskoj zajednici u Temišvaru.

Nosilac projekta je Inerkulturalni institut iz Temišvara, a ostali partneri su Udruženje „Nevo Parudimos“ iz Rešice, Grad Zrenjanin i Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde. Realizacija projekta započeta je maja 2017. godine, a trajaće do novembra ove godine. Budžet celog projekta iznosi 463 hiljade evra, a CLPU „Terra“ učestvuje sa oko 42.300 evra. 

Pratite nas FB