INFO Servis

Gradonačelnik ugostio i nagradio Novaka Despotovića za izuzetan uspeh na takmičenju u matematici

Naš sugrađanin Novak Despotović, učenik osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“, osvojio je krajem avgusta prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike za osnovce, koje je organizovalo Društvo matematičara Srbije. Povodom ovog velikog uspeha, mladog Kikinđanina je danas u svom kabinetu primio gradonačelnik Nikola Lukač i tom prilikom mu uručio poklon u ime grada. 

Novak Despotović je prethodno bio najbolji na Pokrajinskom takmičenju, nakon čega je osvojio prvu nagradu i na Državnom prvenstvu. Kaže da se za matematiku zainteresovao i pre nego što je krenuo u školu, a već u trećem razredu osvojio je treću nagradu na takmičenju „Kengur bez granica“:

Bili su teški zadaci, ali sam se tokom cele godine spremao i vredno radio. Vežbao sam svakog dana po pola sata, rešavajući po pet zadataka, i to se isplatilo. Zadovoljan sam uspehom, jer bolje nije ni moglo, osvojio sam maksimalan broj poena – kaže Novak, koji je otkrio da nakon završetka osnovne škole planira da upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu. 

Novak je titulu najboljeg osnovca u matematici osvojio na Prvenstvu države 29. avgusta, ostvarivši maksimalan rezultat od 100 poena. Tim povodom, danas je u svom kabinetu gradonačelnik Lukač upriličio prijem za Novaka i njegovu nastavnicu matematike Vesnu Kiurski. Njegova mentorka ističe da je veoma srećna i zahvalna na divnoj saradnji sa Novakom, sa kojim radi još od trećeg razreda: 

Pratila sam njegov rad, veštinu i brzinu rešavanja zadataka, pa smo kada je krenuo u više razrede počeli intenzivnije da radimo zajedno. Ono što je kod njega izuzetno i što dokazuje njegov kvalitet, je činjenica da mu je svih pet zadataka na ovom takmičenju bilo besprekorno tačno. Za dva zadatka on je iznašao način rešavanja koji ni Društvo matematičara nije očekivalo, a to govori sve o njemu – kaže nastavnica Vesna Kiurski, i dodaje da Novak na međunarodnom takmičenju „Kengur bez granica“ ima jednu zlatnu, dve srebrnu i jednu bronzanu medalju. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!