INFO Servis

Gradonačelnik Markov: „Projekat izgradnje fabrike vode dobro napreduje“

U sklopu jednog od najvećih i najznačajnijih projekata za naš grad, izgradnje fabrike vode, u toku su radovi na dva nova bunara, koji će obezbediti snabdevanje značajnom količinom vode. Vrednost ove investicije iznosi oko 25 miliona dinara, a sredstva su izdvojili lokalna samouprava i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. 

Kako je i ranije isticano, projekat izgradnje fabrike vode u našem gradu je veoma kompleksan, s obzirom na zatečenu infrastrukturu i specifičnost naše vode. Gradonačelnik Pavle Markov je prilikom današnjeg obilaska radova na novim bunarima, rekao da projekat izgradnje fabrike vode dobro napreduje:

Radimo veoma temeljno, uvažavajući komplikovanost celog projekta. Nadamo se da ćemo uskoro moći i precizno da kažemo kada očekujemo da prečišćena voda bude isporučena našim sugrađanima – rekao je Markov.

Ovaj veliki projekat realizuje se u više faza, a do sada je prema rečima gradonačelnika, uloženo oko 3 miliona evra. U sklopu stvaranja uslova za izgradnju fabrike vode, rekonstruisana je vodovodna mreža, a deo ovog projekta je i izgradnja magistralnog cevovoda u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja.

Izvršni direktor JP „Kikinda“ Milan Makivić, kaže da su radovi na izgradnji jednog od novih bunara pri kraju, i da počinje izgradnja drugog:

Završena je konstrukcija budućeg bunara, jer da bi on bio u funkciji mora da se izvrši njegovo građevinsko, hidro-mašinsko i elektro opremanje, i povezivanje na postojeći sistem distribucije izvorišta ka budućoj fabrici vode. U toku je transport opreme i ljudstva na drugu lokaciju, gde će biti izgrađeno prostrojenje za preradu otpadne vode. Izgradnja dva nova bunara je veoma značajna i bila je neminovna, jer su postojeći prosečne starosti oko 30 godina i u lošem stanju – objasnio je Makivić.

Za desetak dana počeće i realizacija projekta sanacije 25 bunara na teritoriji Kikinde. Lokalna samouprava i Javno preduzeće „Kikinda“ investirali su značajna sredstva u istražne radove, u okviru kojih su bunari snimljeni i testirani, na osnovu čega je izrađena projektna dokumentacija. I ovaj projekat, vredan 16,2 miliona dinara, sufinansiraće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u iznosu od 80 posto investicije. Makivić je dodao da će realizacijom ovih velikih projekata, biti produžen vek trajanja bunara, čime će biti stabilizovan kvalitet vode.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!