INFO Servis

Dušan Jankov ponovo uzgajio najteži plod, Goran Lazić pobednik u kategoriji najduže tikve

Čuružanin Dušan Jankov postao je četvorostruki pobednik “Dana ludaje” osvojivši danas prvo mesto u  kategoriji najteže bundeve, sa plodom teškim 588,5 kilograma. U konkurenciji uzgajivača najduže tikve pobedio je Kikinđanin Goran Lazić, sa ludajom dugom 312 centimetara, a u kategoriji najtežih plodova osvojio je treće mesto.

U sklopu centralnog događaja 35. “Dana ludaje” proglašeni su pobednici u kategorijama uzgajivača najdužeg i najtežeg ploda. Dušan Jankov iz Čuruga, magistar fitofarmacije, pobedio je 2015. i 2016. godine, naredne je bio drugi, 2018. treći, a prošle godine apsolutni rekorder i šampion sa bundevom teškom 639,5 kilograma. Ovoga puta, u Kikindu je doneo tikvu tešku 588,5 kilograma, što je bilo dovoljno za osvajanje četvrte titule šampiona. Jankov je šestu godinu zaredom osvojio neku od prve tri nagrade:

Moram priznati da sam zaista zadovoljan, kao i ostali proizvođači, trudio sam se da dam sve od sebe. Ova bundeva je po gabaritu bila na nivou one od prošle godine, ali je zbog manjka gustine mesa par desetina kilograma lakša nego što je to bilo očekivano. Oko 50 posto uspeha zavisi od semena i dobre genetike, ali to je samo preduslov i potencijal, koji mi moramo da ispratimo do kraja – rekao je Jankov, koji je prošle godine svoj lični rekord oborio za više od 200 kilograma, a dotadašnji rekord manifestacije, koji je bio u vlasništvu Milana Desnice, za 132,5 kilograma.

Drugo mesto u kategoriji najteže bundeve osvojila je Dijana Vukadinović iz Jarka, čija je tikva teška 431,5 kilogram, a treće Goran Lazić sa plodom težine 330 kilograma.

Goran Lazić, u čijoj je bašti uzgojena prošlogodišnja rekorderka dužine 3,66 metara, osvojio je danas prvo mesto sa ludajom dugom 312 centimetara, a u konkurenciji uzgaivača najtežih plodova bio je treći. On je i zvanični Ginisov rekorder, jer je prošle godine uzgajio tikvu dugu 395,4 centimetra:

Da bi se uzgajila pobednička bundeva potrebno je da vremenske prilike budu dobre, da temperature budu ujednačene, a neophodni su i voda i đubrivo, kao i briga i zaštita plodova. Prošla godina mi je bila mnogo uspešnija, jer sam uspeo i svetski rekord da oborim. Nadam se da ću naredne godine ponovo uspeti u tome – rekao je Lazić, i dodao da će novčanu nagradu  uložiti u plastenik i obradu zemljišta.

Drugo mesto u ovoj kategoriji zauzeo je Stevan Matić iz Zemuna (290 cm), a treće Ištvan Varga iz Temerina (284 cm). 

Prvoplasirani u obe kategorije osvojili su po 100 000 dinara, drugo mesto nagrađeno je sa 60 000, a treće sa 40 000 dinara. Nagrade su uručili gradonačelnik Nikola Lukač i nejgova zamenica,  Dijana Jakšić Kiurski.

Prvi čovek grada izrazio je veliko zadovoljstvo što je uprkos epidemiji, održan centralni deo naše tradicionalne manifestacije:

Ponosan sam na ceo svoj tim i moje saradnike, jer smo, uprkos situaciji, za vrlo kratko vreme uspeli sve da osmislimo i organizujemo. Jubilarne „Dane ludaje“ obeležili smo uz „Banatski fruštuk“, na kojem su mnogi naši sugrađani ali i gosti Kikinde, probali različite specijalitete. Centralni događaj je svakako merenje najdužih i najtežih plodova, a zahvalio bih i proizvođačima, koji su u velikom broju došli i učestvovali u takmičenju – rekao je Lukač. 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!