INFO Servis

Donacija šećera kikindskim pčelarima: 50 tona za 35 proizvođača meda

Članovima Udruženja pčelara “Kikinda“, koji su proletos pretrpeli veliku štetu u svojim pčelinjacima, nakon pomora, čiji uzrok još uvek nije utvrđen, stigla je donacija u vrednosti oko 10 miliona dinara, a radi se o 50 tona šećera. Tako je 35 kikindskih pčelara dobilo po 30 kilograma meda za svaku izgubljenu košnicu, od ukupno 1668 koliko ih je nestalo nakon pomora. Donacija je rezultat odlične saradnje pokrajinskih i državnih institucija sa kikindskim udruženjem:

-Ova donacija dogovorena je još u junu mesecu sa Ministarstvom poljoprivrede, tako da je svaki pčelar dobio po 30 kilograma šećera za postradalu košnicu, što predstavlja vrlo značajnu pomoć jer su i od Pokrajine dobili pomoć tako da im je šteta nadoknađena na nekih 40 odsto. Daleko od toga da je nadoknađena realna šteta, ali ljudima je vraćena nada da ipak ima šanse da se povrate i nastave da se bave pčelarstvom. Zaista se nadam da ćemo uspeti da prevaziđemo sve probleme koji su nas snašli i da će sledeća sezona biti mnogo bolja – istakao je predsednik Udruženja pčelara Kikinda, Saša Čolak.

Kikindski pčelar, Zlatko Popetru, izgubio je oko 100 košnica u najnovijem pomoru. Ovim mu je, kaže, znatno olakšano da nastavi sa proizvodnjom, priznajući da je hteo da odustane nakon gubitka pčelinjih zajednica:

-Od Pokrajinskog sekretarijata dobili smo rojeve i košnice, a sada i šećer od Ministarstva poiljoprivrede i to polako sve dolazi na svoje. Rojevi nisu stigli da se spreme za zimu, tako da ćemo sa ovim šećerom imati dovoljno da prehranimo pčele, pa da u zimu uđemo potpuno spremni za novu sezonu – kaže Popetru.

Kikindsko udruženje ima oko 160 članova, a njih 35-oro pretrpelo je ogromnu štetu kada je 1668 košnica pomorom uništeno. Do sada još uvek nije poznat uzrok trovanja pčela, a iz kikindskog udruženja najavljuju dalju borbu i tužbe kako bi se otkrio počinilac, da se ova katastrofalna sezona nikada više ne ponovi.

Pratite nas FB