INFO Servis, Sport

Đaci OŠ „Vuk Karadžić“ najuspešniji na Olimpijskom treningu

Danas je na gradskom trgu održana manifestacija pod nazivom „Olimpisjki trening sa Vojvođanskom bankom“, sa ciljem da se deci osnovnoškolskog uzrasta, kroz različita sportska nadmetanja, približe olimpijske vrednosti. Osnovci iz pet škola takmičili su se u različitim sportskim disciplinama, a najuspešniji bili su učenici OŠ „Vuk Karadžić“ koji su za svoju školu osvojili vrednu novčanu nagradu. 

„Olimpijski trening“ osmišljen je tako da se deca kroz pet stanica, koje simbolizuju pet olimpijskih krugova, oprobaju u atletici, rukometu, odbojci, košarci i poligonu iznenađenja. Sa učenicima su, na svakom od poligona, radili treneri sa višegodišnjim iskustvom u realizaciji edukativnih radionica, kako bi im im približili prednosti i lepote bavljenja sportom, i motivisali ih da započnu aktivno treniranje. 

Manifestaciju je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, koji je tom prilikom istakao podatak da se samo 12 posto dečaka i devojčica bavi sportom, a samo 4 procenta uz podršku trenera:

Takođe, istraživanja pokazuju da veliki broj dece, skoro sedamdeset posto, ima probleme sa kičmom, kao i ravnim tabanima. Svi ti podaci govore da situacija nije sjajna. Iz tog razloga smo danas ovde, da se obratimo upravo toj deci, uz veliku podršku Vojvođanske banke, koja je prepoznala intenciju Olimpijskog komiteta i veličanje olimpizma – rekao je proslavljeni košarkaški trener. 

Učesnike današnjeg treninga pozdravio je i bivši olimpijac Branislav Stojanović, učesnik Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine u štafeti 4 puta 400 metara: 

Veoma je značajno organizovati ovakve manifestacije širom zemlje, kako bi se deca što više bavila sportom. U moje vreme deca su se više igrala napolju i bila fizički atkivnija. Ja sam trenirao više sportova dok se nisam pronašao u atletici i tu ostvario svoje najveće uspehe – rekao je Stojanović. 

Predsednica Sportskog saveza Kikinde, Jelena Bakić, rekla je da je važno da se što više dece uključi u sportske aktivnosti:

Deca će nam zahvaljujući tome biti zdravija, a samim tim i cela nacija. Veoma nam je značajno i što je Olimpijski komitet Srbije Kikindu prepoznao kao mesto gde bi trebalo da se održi ovakav događaj. Sportski savez će i u narednom periodu podržavati ovakve manifestacije – rekla je Bakić. 

Na današnjem takmičenju učestvovali su učenici iz sledećih osnovnih škola sa teritorije našeg grada: „Vuka Karadžić“, „Sveti Sava“, „Jovan Popović“, „Vasa Stajić“ i „Slavko Rodić“. Oni su se nadmetali u 5 sportskih disciplina, a najviše bodova sakupili su đaci OŠ „Vuk Karadžić“, koji su za svoju školu kao nagradu osvojili 120.000 dinara. Novac će biti upotrebljen za nabavku sportskih rekvizita, lopti i strunjača. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!