INFO Servis

Danas je Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan. Njegov značaj za naš narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a ovaj praznik posvećen je Caru Lazaru. Vidovdan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. 

Prema predanju, uoči boja na Kosovu knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove reči zabeležio je narodni pesnik: „Kojem ćeš se privoljeti carstvu da l’ zemaljskom ili nebeskome?“ Na mestu bitke na Gazimestanu, kao endemska vrsta postoji crveni kosovski božur. Prema narodnom verovanju, u ponoć uoči Vidovdana, reke postanu crvene i poteku uzvodno.

Vidovdan jedan je od najvećih i po svetkovanju izuzetno očuvan srpski praznik. U hrišćanskom kalendaru Vidovdan se obeležava od 1892. godine kao crkveni praznik. 

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima starostavnim, ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana valja i okusiti zrelo voće. Verovalo se da se na Vidovdan mogla videti i budućnostToga dana se mnogo gatalo i proricalo. Kao i u nekim drugim prilikama, činile su to najčešće devojke nadajući se da će videti budućeg izabranika. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!