INFO Servis, Zabava

Danas je Međunarodni dan levorukih

Današnji datum, 13. avgust, u svetu se obeležava kao Dan levorukih osoba. Svaka trinaesta osoba na svetu piše i dominantno se služi levom rukom. 

Danas, levoruki uživaju u posebnim aparatima ili pomagalima pravljenim samo za njihove potrebe, ali nije uvek bilo tako. Često su levoruka deca u školi „vraćana“ na pisanje desnom rukom, a u pojedinim kulturama smatra se da je leva ruka prljava, dok su levoruki povremeno i dalje diskriminisani.

U prošlosti leva se strana uvek smatrala nesrećnom. U srednjem veku levorukost se smatrala vražjim znakom, dok je uJapanuto što je žena levoruka dugo bio razlog za razvod. Indijanci su, kako bi sprečili da dete postane levoruko,levu ruku bebe vezivali za specijalnu vrstu drvene nosiljke, dok su mu desnu ruku ostavljali slobodnom. Žitelji Mesopotamije smatrali su levorukost kaznom od bogova. Na suprot tome u starom Peruu, Inke su verovale da je to što je neko levoruk znak da ga prati sreća, dok su Eskimi verovali da su levoruki ljudi čarobnjaci.

Među levorukim ljudima nalazi se i veliki broj poznatih ličnosti: Albert Ajnštajn Mocart, Betoven, Bah, Čarli Čaplin, Pol Makartni, Džimi Hendriks, Julije Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, Marija Kiri, Bred Pit, Opra Vinfri i drugi.

 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!