INFO Servis

Dan prevremeno rođene dece: Među njima su i kikindske trojke Mihaljev

Današnji datum, 17. novembar, obeležava se kao Svetski dan prevremeno rođenih beba, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se suočavaju i roditelji i bebe, ali i kako bi se više ulagalo u opremanje neonatoloških odeljenja. 

Godišnje se u svetu rodi više od 15 miliona prevremeno rođene dece, u našoj zemlji oko 4.000, a u Vojvodini oko 280. Naša sugrađanka, Sandra Mihaljev, majka je prevremeno rođenih trojki Jane, Elene i Tadeja, koji sada pohađaju prvi razred osnovne škole:

Moja deca su rođena 2013. godine, u 35. nedelji trudnoće. Porođaj je obavljen u Novom Sadu, gde su proveli dve nedelje u bolnici, kako bi dobili na kilaži. Bilo je teško i bila sam malo uplašena kada sam ih videla u inkubatoru, ali sam imala veliku pomoć i podršku od drugih mama i od lekara. Nije, hvala Bogu, bilo većih problema i za 15 dana smo došli kući – kaže Mihaljev. 

Nadežda Mirković, profesorica u penziji, rodila je blizance čak deset nedelja pre termina. Devojčica je živela samo jedan dan, dok je sin nedavno napunio 42 godine:

Bebu su odvezli u Beograd, u specijalnu bolnicu za nedonoščad, gde je proveo 5 meseci. Nakon toga smo ga doveli kući, gde je do kontrole proveo mesec dana. Na pregledu nam je rečeno da su svi parametri bili zadovoljavajući za dete od 6 meseci, naravno, osim težine i dužine. Rođen je sa 750 grama, a sa pola godine imao je oko 4 i po kilograma. 

Članica Gradskog veća za nacionalne manjine i brigu o porodici, Ramona Tot ističe da je ideja obeležavanja ovog praznika da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju roditelji prevereno rođenih beba:

U svetu se obeležava 10. put, a danas se pridružio i naš grad. Gradska kuća će večeras biti osvetljena ljubičasto, u boji svetlosti inkubatora, što će biti podrška malim borcima i njihovim roditeljima. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!