INFO Servis

“Dan polja strnih žita“ u Kikindi: Rod pšenice manji 30 procenata

Poljoprivredna stručna služba Kikinda organizovala je “Dan polja strnih žita“ na kojem je istaknuto da će ove godine rod pšenice biti manji oko 30 procenata od višegodišnjeg proseka. To je rezultat veoma sušnog perioda tokom jeseni i zime. Zbog obilnih padavina tokom aprila, maja i juna, nije bilo moguće da se obavi pravovremena zaštita, pa su moguće pojave određenih bolesti:

-Ono što smo poslednje nedelje imali priliku da vidimo, koliko smo mogli da primetimo, jeste da se tek pojavljuju bolesti klasa, kao fuzarioze, ali ima i sive pegavosti na terenu, kako na pšenici, tako i na ječmu. To je sve posledica obilnih padavina, ali i toga što poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da blagovremeno intervenišu – istakla je Mirjana Lalošević, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Tokom maja i juna na području Kikinde palo je više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. Obilne padavine ipak su kasno stigle za pšenicu, mada je za prolećne kulture dobro došlo. Pod hlebnim zrnom je na području našeg grada jesenas zasejano oko 15.000 hektara. Većina poljoprivrednika tada je sejala žito bukvalno u potpuno suvom zemljištu i već su tada mogli da naslute da će ovo biti jedna od lošijih godina za kikindske paore. Učesnici na ovogodišnjoj manifestaciji “Dan polja“ imali su priliku da pored herbicidnih ogleda na “Kinđi“, pogledaju i parcele u Banatskoj Topoli, koje su najgore prošle nakon obilnih padavina. Prisutno je bilo nekoliko desetina kikindskih poljoprivrednika, predstavnika semenskih kompanija, kao i veliki broj stručnjaka. Manifestaciju je otvorio Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, Grada Kikinde.

 

Pratite nas FB