INFO Servis

Dan polja strnih žita u Kikindi: Prinos pšenice manji, nedostaju padavine

U organizaciji Poljoprivredne stručne službe Kikinda, održan je Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda, manifestacija posvećena poljoprivredi kako bi se sagledalo stanje u ataru i na licu mesta procenili prinosi. Ove godine, usled specifične situacije, manifestacija je održana na drugačiji način, tako što je, pored posete oglednih polja od strane stručnjaka, veliki broj kompanija predstavio svoje proizvode i način poslovanja:

-Sve poljoprivredne stručne službe u Vojvodini ove godine organizovale su Dan polja po izmenjenom režimu usled novonastale situacije sa pojavom koronavirusa, tako da su na našoj manifestaciji bili samo predstavnici kompanija koje su predstavile svoje hibride. Imali smo prilike da obiđemo desetine sorti pšenice, ječma i uljane repice na ogledima kako bi smo se uverili u trenutno stanje – istakao je Mladen Đuran, direktor Poljoprivredne stručne službe Kikinda. 

 

Stanje pšenice je loše jer je evidentan nedostatak vlage na teritoriji Kikinde. Naše područje nije imalo obilne padavine više od godinu dana, pa je zemljište veoma suvo:

Međutim, hladnije vreme i kišovitije u prethodnom periodu, sa dosta oblačnosti uticalo je na to da se slika u pšeničištima nešto popravi na bolje, pa se možda desi da se žetva pšenice obavi u vreme kada je i predviđeno. Treba očekivati manje prinose, otprilike 20 odsto, ali ima i parcela gde pšenica veoma lepo izgleda, tako da će situacija zavisiti od lokaliteta. Ječam dobro izgleda i žetvu treba očekivati nešto ranije nego što je uobičajeno. Ono što je dobro, jeste da uljana repica veoma lepo izgleda i iznenađujuće dobro je podnela stresan period bez padavina – istakao je Robert Nemeš, sa Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Na području Kikinde jesenas je pod pšenicom zasejano oko 13.000 hektara, dok se pod uljanom repicom našlo manje od 2.000 hektara.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!