INFO Servis

Dan biblioteke „Jovan Popović“

Gradska biblioteka, najstarija institucija kulture u Kikindi, danas obeležava 173 godine postojanja. U okviru svečane proslave Dana biblioteke organizovan je celodnevni prigodan program. 

Svečano obležavanje počelo je pre podne druženjem najmlađih Kikinđana sa piscem za decu, Brankom Stevanovićem. U podne je održana centralna proslava, u okviru koje je otvorena izložba „Život i delo Jovana Popovića“.

Prošle godine Branka Popović, snaja Jovanovog brata Dejana, obratila mi se sa željom da Biblioteci pokloni članke, knjige, porodične fotografije i rukopise sećanja Jovanove sestre Jovanke. To je pokrenulo istarživanje koje rezultiralo ovom izložbom. Zahvalila bih posebno porodici Popović i Istorijskom arhivu na svesrdnoj pomoći i saradnji u realizaciji ove izložbe – kaže Milana Bajkin, bibliotekar Zavičajnog odeljenja. 

Svečanom obeležavanju Dana biblioteke prisustvovala je i predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, koja je istakla da je Narodna biblioteka „Jovan Popović“ zdanje koje ima svoju bogatu tradiciju i istoriju. 

Obaveza grada i svih ljudi koji se zalažu da se kulturološki razvijamo i da pamtimo ono što su nam preci ostavili u amanet je da intenzivno, u skladu sa mogućnostima radimo na tome da imamo upisan rezultat po rezultat. Zahvaljujući razumevanju Ministarstva kulture, koje je prepoznalo koliko je ovaj objekat važan za grad, ova zgrada je prošle godine rekonstruisana – rekla je Hrnjak. 

U ime Ministarstva kulture i informisanja na današnjoj proslavi Dana biblioteke prisutnima se obratio  pomoćnik ministra zadužen za razvoj digitalne i istraživačke infrastrukture u kulturi i umetnosti, Dejan Masliković: 

Zaštita i promocija kulturnog nasleđa je posao svih nas, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Kikinda, kao loklana zajednica, poseduje kompletnu infrastruktruru za razvoj kvalitetnih kulturnih sadržaja. Ovaj grad je svakako u fokusu Ministratva kulture, i nastavićemo da podržavamo projekte. 

Pomoćnik ministra je istakao i da postoji veliki pritisak, kako domaćih instanci tako i šire međunarodne zajednice, da se proces digitalizacije što brže sprovodi. 

Ako želimo da uhvatimo korak sa svetom, da razvijamo privredu i ekonomiju, moramo da razvijamo društvo zasnovano na znanju. Da bismo to postigli to znanje mora biti transparentno i dostupno svima, a u tom procesu biblioteke igraju veoma važnu ulogu. Od prošle godine postoji pravilnik o digitalizaciji bibliotečke građe, a do kraja godine biće završen registar digitalnih fondova Republike Srbije – rekao je Masliković. 

Sa početkom u 16 časova biće proglašeni i nagrađeni najbolji radovi na literarnom i likovnom konkursu, a za kraj proslave, biće održano književno veče sa Goranom Petrovićem, jednim od najznačajnijih pisaca na našim prostorima. Osim autora, učestvovaće i prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. 

 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!