INFO Servis

Član GV za vanredne situacije apelovao na sugrađane da poštuju sve mere

U današnjoj emisiji serijala „Ami vas pita“, koji se emituje četvrtkom od 11 časova, gost je bio Miroslav Dučić, član Gradskog veća za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije. Sa njim smo razgovarali o epidemiološkoj situaciji u gradu i novim merama. 

Naš sagovornik je istakao da je situacija u Kikindi alarmantna i da je trenutno više od 300 aktivnih slučajeva koronavirusa. Gradski štab je prethodnih dana, zbog pogoršanja situacije, doneo nove mere:

Apelovao bih na građane da sve preporučene i obavezujuće mere poštuju. Situacija je izuzetno ozbiljna. Svakog dana registruje se veliki broj obolelih, a očekujemo da će se taj trend nastaviti i narednih dana – kazao je Dučić. 

Nošenje maski obavezno je u zatvorenom prostoru, za hronično obolele osobe obavezno je i na otvorenom, dok je to za ostale samo preporuka. Sve vrste okupljanja su zabranjene, ukoliko događaju prisustvuje više od 5 osoba u zatvorenom, a 100 na otvorenom. Radno vreme ugostiteljskih objekata, kladionica i trgovinskih radnji ograničeno je do 21 sat. 

Osim radnog vremena, u ugostiteljskim objektima ograničen je i broj osoba za jednim stolom, gde može najviše da sedi dvoje. Ograničena je i buka, kako bi se izbegao glasan govor, jer se u toj situaciji rizikuje kapljično prenošenje virusa. Iz istog razloga zabranjeno je i izvođenje muzike uživo – objašnjava Dučić. 

Kada su u pitanju kulturno-umetnička dešavanja u zatvorenom, rastojanje između dve osobe mora biti dva sedišta, a svi prisutni moraju nositi maske. Na sahranama dozvoljeno je da prisustvuje najviše 20 osoba. 

Obavljanje prometa robe, kao i pratećih usluga na pijacama vrši se isključivo pod uslovima i na način određen zakonom i drugim propisima kojima se uređuje promet robe. Zabranjuje se pijačna prodaja robe na lokacijama koje ne ispunjavaju građevinsko-tehničke i sanitarno-higijenske uslove utvrđene zakonom:

Prodaja na tzv. Kvantašu je zabranjena. U cilju zaštite naših sugrađana doneli smo ovu odluku. Prošlog vikenda se ogroman broj ljudi skupio na tom lokalitetu i nisu se poštovale mere, ni držanje fizičke distance ni nošenje maski. 

Inspekcijske službe su na terenu i vrše pojačanu kontrolu sprovođenja propisanih mera:

Komunalni inspektori su do sada mogli da kontrolišu samo radno vreme, ali sada im je prošireno ovlašćenje. Došli smo u situaciju, samo zbog pojedinaca, da je jedini način kažnjavanje. U kontinuitetu smo obišli više od pedesetak objekata i svi su poštovali mere, osim jednog, gde su prekršene sve mere. Nažalost, bili smo prinuđeni da takvu neodgovornost kaznimo – rekao je Dučić. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!