Član GV Dragan Pecarski gost druge emisije „Ami vas pita“

U drugoj emisiji serijala „Ami vas pita“, koji se emituje četvrtkom od 11 časova, ugostili smo člana Gradskog veća za sport i omladinu, Dragana Pecarskog. Sa sagovornikom smo razgovarali o finansiranju sportskih klubova u narednom periodu, uticaju epidemiološke situacije na sportska dešavanja u gradu i o Sportskim igrama mladih. 

U ponedeljak je u našem gradu, na otvorenim terenima Sportskog centra „Jezero“, upriličeno svečano otvaranje Sportskih igara mladih, ovoga puta, nažalost, zbog epidemiološke situacije, bez publike:

Morali smo da ispoštujemo ograničenje od 30 ljudi koliko može da prisustvuje nekom javnom skupu. Bilo je malo tužno bez žagora dece na tribinama, ali neophodno je poštovanje mera koje su propisali i republički i lokalni krizni štab – rekao je Pecarski.  

Na dan otvaranja održana su takmičenja u ženskoj odbojci i u fudbalu za dečake. Pobednici su obezbedili plasman na završne igre, koje će biti održane na Kopaoniku:

Savez za školski sport je ranije letos organizovao i nadmetanja u tenisu, šahu i stonom tenisu, tako da ćemo iz 5 sportova imati predstavnike na finalnom takmičenju. Lokalna samouprava finansira put do Kopaonika i učešće na takmičenju. 

Naš sagovornik ističe da je svima koji se bave sportom veoma teško zbog toga što neko vreme nisu mogli da treniraju. Sada se treninzi ipak održavaju, ali pod određenim uslovima i uz poštovanje svih mera:

Ministarstvo sporta je dalo dozvolu za organizovanje takmičenja, tako da sportisti moraju da treniraju i da se pripremaju za nadmetanja. U zatvorenom je dozvoljeno do 30 osoba, tako da, što se toga tiče nemamo problem u SC „Jezero“. Tu smo ubacili sve dvoranske sportove sa seniorskim ekipama, a „Jezero“ je primilo i one koji nisu domaćini u toj hali, kako bi mogli da sprovode bar deo trenažnog procesa – objašnjava Pecarski.  

Od nedavno je otvorena i Sportska sala „Partizan“, gde su treninge započeli košarkaški klubovi i borilački sportovi:

Veliki problem su nam ostali klubovi, koji treniraju po školama. Ministarstvo prosvete još uvek nije dalo odobrenje za korišćenje sportskih sala. Zamolio bih ovom prilikom klubove da se još malo strpe, jer su pregovori u toku. Uskoro bi trebalo da dobijemo neku instrukciju od strane lokalnog kriznog štaba i da vidimo sa Ministarstvom da li ćemo moći da omogućimo deci, ali i starijim ekipama, da treniraju u školama. 

Epidemija koronavirusa donela je dosta umanjenja u gradskom budžetu, a sportski klubovi su poslednja primanja, po konkursnoj dodeli, imali početkom marta:

To znači da su šest meseci bez finansija i oni tako ne mogu da funkcionišu. Razgovarali smo i doneli smo odluku da se klubovima isplati pun iznos za poslednja četiri meseca ove godine. Dalje, nakon rebalansa budžeta, videćemo šta još možemo da uradimo za klubove. Osim priliva iz gradskog budžeta, klubovi se inače finasiraju i preko sponzora i donatora, ali su u ovom periodu i bez toga ostali. Iskreno se nadam i verujem da će sve ovo proći, da će se pronaći neko rešenje i da ćemo izaći iz ovih problema. 

error: Content is protected !!