INFO Servis

Basista „Bajage i instruktora“ otvorio „Rok muzej“

Miroslav Cvetković Cvele, basista rok grupe „Bajaga i instruktori“, otvorio je sinoć u Narodnom muzeju u Kikindi izložbu srpskog rokenrola. Kikinđani će postavku moći da pogledaju do 26. avgusta. 

Nekoliko poznatih srspkih muzičara, među kojima je i Miroslav Cvetković, pre dve godine pokrenulo je inicijativu da se napravi muzej u kojem bi bilo predstavljeno višedecenijsko stvaralaštvo naše rok scene. Rok muzej je zasad nomadskog tipa i seli se po našoj zemlji, a Kikinda je jedanaesti grad u kojem će postavka biti predstavljena.

Mnogo mi je drago da sam ovde u Kikindi, veoma sam zadovoljan i impresioniran vašim Muzejom. Ova postavka pokriva sve elemente koje će budući Rok muzej da sadrži. To su instrumenti koji iza sebe imaju neku priču, rok štampa, knjige o rokenrolu, fotografije kao i zanimljivi modni detalji poznatih muzičara – rekao je Cvetković.

Idejni tvorci Rok muzeja kažu da su motivi osnivanja ovakve insitucije bili to što je istorija naše rok muzike dovoljno bogata i ne zaostaje ni za jednom u svetu, ni po kvalitetu ni po kvantitetu, kao i potreba da se sačuva i održi sećanje na vrednosti ovog žanra i kulture, što je u današnjem trenutku, kada je naklonost prema rok muzici mnogo slabija nego inače, apsolutno neophodno.

Među izloženim eksponatima nalaze se i hemond orgulje Laze Ristovskog na kojima je svirao u Smaku i Bijelom dugmetu, gitara Radomira Mihajlovića Točka, lične stvari Zorana Miščevića iz grupe „Siluete“, kao i odevni predmeti koje je sačinio Ivan Mladenov Vanča, koji je šio i za najveće svetske zvezde kao što su Santana i Frenk Zapa. Ove i mnoge druge predmete i fotografije vezane za srpski rokenrol Kikinđani mogu pogledati narednih petnaest dana u galeriji Narodnog muzeja.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!