INFO Servis

Arno Gujon: „Srpski jezik je jako težak, ali i veoma lep“

Udruženje za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“ danas je u Kulturnom centru u Kikindi organizovalo edukativnu tribinu o kulturi govora. Među predavačima bio je i francuski humanitarac, osnivač i direktor nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo“, Arno Gujon. 

Posetioci su na večerašnjem predavanju od stručnjaka iz obalsti dikcije, javnog nastupa i komunikacije, imali priliku da čuju zašto je važno negovati kulturu govora, šta sve spada u kulturu govora, na koji način unapređivanje kulture govora neguje srpski jezik, kao i kako da isprave loše govorne navike. 

Na tribini je govorio i Francuz Arno Gujon, koji je prvi put u Srbiju došao 2004. godine, kada nije poznavao ni našu zemlju ni jezik, ali sada, nakon 15 godina, može da se pohvali visokim nivoom izražajnosti na srpskom. 

Vaš jezik je jako težak, ali je i veoma lep. Zavoleo sam ga čim sam počeo da ga učim, a uz ljubav je sve moguće, pa i naučiti srpski. Mnogo sam čitao i pre svega sam učio srpski kroz knjige. Iz dana u dan sam napredovao, do trenutka kada sam došao da živim ovde, 2012. godine i od tada je napredak sve vidljiviji jer sam svakodnenvo u kontaktu sa srspkim jezikom – kaže Gujon, i dodaje da mu je najteže bilo da savlada padeže u srpskom jeziku. 

Naš sagovornik kaže da je u savladavanju jezika, i za strance i za one kojima je maternji, najvažnija posvećenost i redovno učenje: 

Tokom pet godina posvetio sam svaki dan pola sata učenju srpskog jezika. Nekome ko je rođen ovde dovoljno je da učenju posveti i po 5 minuta dnevno, i već za nekoliko meseci postići će odlične rezultate kada je u pitanju kultura govora. Niko nije rođen sa sposobnošću da lepo govori, nego je to potrebno naučiti.  

Poruka Karavana kulture govora je da je jezik središte kulture svakog naroda, jer negujući jezik negujemo sebe i svoju kulturu. Cilj radionica i predavanja Udruženja za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“ je da kroz edukaciju ohrabre i osnaže mlade ljude da rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstakne širu javnost da više pažnje posveti usmenom izražavanju. 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!