INFO Servis

Ani Miloš svečano uručena nagrada „Đura Đukanov“

Nagrada „Đura Đukanov“, koja podrazumeva štampanje knjige džepnog formata u tiražu od 350 primeraka, večeras je svečano uručena u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, ovogodišnjoj laureatkinji, Ani Miloš. Dvadesetsedmogodišnja Beograđanka nagrađena je za zbirku priča „Kraj raspusta“.

Nagrada „Đura Đukanov“ nosi ime jednog od najznačajnijih predstavnika banatske proze dvadesetog veka, a njen četrnaesti dobitnik je Ana Miloš iz Beograda:

Nisam neko ko je poznat u književnim vodama tako da mi u tom smislu ova nagrada izuzetno znači jer jeste nešto što će me motivisati za moj dalji rad i napredovanje. Forma kratkih priča veoma mi je zanimljiva. U njoj se najslobodnije osećam i nešto što mislim da mi mnogo više leži nego neka duža forma. Naravno, razmišljam i o romanima jednog dana, ali trenutno za neki moj podsticaj u književnom izražaju nešto u čemu se snalazim i u čemu trenutno vidim sebe jeste kratka forma – rekla je dobitnica nagrade. 

Prema obrazloženju žirija, zbirka „Kraj raspusta“ je rukopis koji se kvalitetom pojedinačnih priča i kompozicijom celine izdvojio u odnosu na ostale rukopise pristigle na konkurs. Nagrada „Đura Đukanov“ ustanovljena je 2005. godine, a dodeljuje se za rukopis knjige neobjavljenih priča autora mlađih od trideset godina:

Konkurisalo je sedam autora sa svojim radovima. To su ljudi koji konkurišu sa svojom prvom proznom knjigom, u generacijskom rasponu od ranih dvadesetih do tridesetih godina. Svi su oni te kriterjume ispunili, ali smo se oko Aninog rada složili i to se vidi u njenoj prozi da veoma puno radi na svom stilu i jeziku uopšte. Priče se lepo oslanjaju jedna na drugu, tako je ličila i na izdeljenu novelu. U svakoj priči ona ima nove karaktere, novi motiv i nekako stilski sa porukom i idejom postigla je najviše od svih i to se nama jako svidelo – rekao je Uglješa Šajtinac, član žirija.

Dosadašnji dobtinici nagrade su: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Кikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada (2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Krivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Kragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014), Jelena Marinkov iz Kikinde ( 2015), Aljoša Ljubojević iz Bijeljine ( 2016) i Milana Grbić iz Kikinde (2017). 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!