INFO Servis

Akontna cena pšenice 16 dinara: “Kikindski mlin“ prima 30.000 tona

Žetva pšenice je završena u Kikindi, ostvareni prinosi nisu baš zadovoljavajući, ali je kvalitet hlebnog zrna na veoma visokom nivou. Taj podatak raduje i zaposlene u “Kikindskom mlinu“ u kom ove godine planiraju da otkupe 30.000 tona pšenice, uglavnom od svojih dugogodišnjih saradnika. Kooperantima su ponudili akontnu cenu od 16 dinara za kilogram hlebnog zrna, a ratarima je omogućeno da ga lageruju i prodaju u najpovoljnijem momentu za njih, mada je i dobar deo njih prihvatio odmah akontnu cenu, s obzirom na to da je novac od predatog žita prvi u godini i predstavlja oslonac za dalju proizvodnju:

-Ove sezone primićemo 30.000 tona pšenice, desetak odsto više nego protekle godine. Zacrtane količine pšenice primićemo u silose, a poljoprivrednicima je ponuđena akontna cena od 16 dinara za kilogram, dok je na njima da odluče da li će u ovom momentu da je prodaju ili žele da čekaju bolji trenutak. Mogu da rade kako žele. Do kraja jula će se formirati konačna cena. Oni koji su pristali na akontnu cenu odmah su dobili novac, a do kraja jula dobiće i ostatak. Ostala roba ostaje na lageru, mogu poljoprivrednici da je prodaju kada žele. Kvalitet žetve sumiraćemo nakon završenog posla i na osnovu njega napravićemop dalje planove – kaže Ratko Vuković, direktor sektora operacija u “Kikindskom mlinu“.

U “Kikindskom mlinu“ ove godine raspolagaće sa 40.000 tona pšenice i planirana je proizvodnja oko 30.000 tona brašna i 2.000 tona testenine. Uprkos lošem prinosu žita koji iznosi oko 3,5 tona po hekaru, kvalitet hlebnog zrna je odličan:

-Što se tiče kvaliteta pšenice, ove godine je hektolitar veći nego lane i kreće se oko 80 procenata i to je odlično. Primese su manje nego prošle godine jer nije bilo fuzarioznih zrna, niti pojava štetočina, tako da po svim parametrima mi možemo biti zadovoljni kao mlinari, dok prizvođači baš i nemaju razloga za zadovoljstvo zbog slabijeg prinosa – rekao je Vuković.

Žatva pšenice na području Kikinde završena je pre nekoliko dana, ali je prinos znatno slabiji usled veoma nepovoljne godine. Međutim, uprkos toj činjenici, prozvodnja na nacionalnom nivou je veoma dobra i očekuje se izvoz od milion tona hlebnoz zrna. Na području Kikinde jesenas je pšenicom zasejano oko 13.000 hektara.

Foto: kikindskimlin.rs

Pratite nas FB
error: Content is protected !!