INFO Servis

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u četvrtak u Crvenom krstu

Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u četvrtak, 27. februara organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Svi koji to žele, dragocenu tečnost moći će da daruju u prostorijama Crvenog krsta, od 9 do 13 sati. 

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola, stare od 18 do 65 godina, ukoliko se utvrdi, posle laboratorijskog i lekarskog pregleda, da zadovoljavaju medicinske kriterijume. Krv koju doniramo najčešće primaju ljudi koji boluju od karcinoma ili bolesti krvi, kao i pacijenti sa anemijom. 

Dokazano je da osoba, koja sa vremena na vreme daje krv, ima mnogo manju šansu da u budućnosti oboli od karcinoma različitih organa, zato što se nivo gvožda u njihovoj krvi donekle smanjuje, a time i rizik od ovog, ali i mnogih drugih oboljenja. Pojedina istraživanja dovode u vezu proces podmlađivanja organizma i dobrovoljno davanje krvi, jer se na taj način utiče na koštanu srž, koja počinje da proizvodi nove, mlade ćelije i na taj način se obnavlja. A sve to ima uticaja i na podmlađivanje celog organizma. 

Pre davanja krvi budite odmorni i naspavani, i uzmite lagan obrok. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!