INFO Servis

7. Dani Suvače u Kikindi: Predstavljen Bašaid, sviralo se, pevalo i pravile krofne

Ponos Kikinde, kako je mnogi zovu, Suvača je bila domaćin manifestacije posvećene ovom mlinu na suvi, odnosno konjski pogon, koji već decenijama krasi kikindsku ravnicu. Na 7. Danima Suvače, u organizaciji Narodnog muzeja Kikinda, posetiocima je predstavljeno selo Bašaid, pričalo se o nadimcima, o običajima, pevalo se i igralo, za šta su posebno bili zaduženi članovi KUD-a Bašaid.

Pored toga, pravile su se krofne, na hleb se mazala mast, a preko stavila sitna aleva paprika. Takođe, bila je i po koja čašica ljute, pa uz sve to naučilo se više o papudžijskom zanatu i o papučaru Bošku Vlajkovu iz Bašaida:

-Suvača je svečano otvorena pre godinu dana kao renovirani muzej, a kako bi se građanima na što bolji način predstavio naš ponos, mi jednom godišnje organizijemo Dane Suvače. Osim što se bavimo Suvačom, u poslednje četiri godine bavimo se prezentacijom sela sa područja grada Kikinde. Ove godine smo odabrali da to bude Bašaid, jedno od devet sela naše opštine i da njima posvetimo ovaj dan. Obradili smo selo kroz nekoliko tema i kroz nekoliko znamenitosti ovog sela. Ono što je najinteresantnije, jesu nadimci ili špic name i Bašaid je selo gde se ti nadimci najviše koriste. Bavili smo se nastankom Bašaida, njegovim karakteristikama i znamenitostima kao što su dudarnica, Beli krst ili Bitka kod Iljeva. Naravno, uz sveto pravili smo i specijalitete koji su mogli da se probaju, dok su u unurašnjosti Suvače bili izloženi eksponati koji su dobijeni od darodavaca iz Bašaida, a fokus je bio na papudžijskom zanatu. Takođe, imali smo dve radionice na kojima ste mogli da napravite suvenir na biber crepu, dok je druga radionica bila namenjena stanovnicima Bašaida kako bi saznali ko su im bili preci i kome pripadaju – istakao je viši muzejski pedagog, Dragan Kiurski.

U prelepom kompleksu Suvače, pod orahom u hladu održan je mini koncert KUD – Bašaid, koji postoji već četvrt veka i bavi se očuvanjem tradije ljudi sa ovog podneblja:

Došli smo sa velikim zadovoljstvom da uveličamo ovu manifestaciju, zaista nam je drago što nam je pružena prilika da predstavimo naše selo u što boljem svetlu. Bašaid je drugo mesto po veličini na području Kikinde i veoma je zastupljen u društvenom životu i ima veiki uticaj. Bašaici su veoma specifični baš zbog svojih nadimaka, sama kultura koja je zastupljena u selu i način na koji mi to sve prezentujemo, ima odjek u društvu i tako ga čuvamo od zaborava. Nadimak moje familije je Jovančićovi. Taj nadimak je nastao tako što je jednom prilikom moj stric na jednom slavlju ustao da se veseli, a pored njega je bio jedan znatno krupniji čovek. Kada je taj čovek ustao i rekao da je on Jovan, moj stric je istom prilikom uzviknuo da je i on Jovan. Na to mu je ovaj drugi gospodin rekao da on nije Jovan, več mali Jovan, odnosno Jovančić. I tako je nastao naš nadimak. Mislim da je to sve jako zanimljivo i treba videti kako mi to prezetntujemo – dodao je Strahinja Popov, predsednik KUD – a Bašaid.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!