INFO Servis

39. Simpozijum vajara “Terra“ počinje 7. jula: Posetiocima i dodatni muzički programi

U Kikindi će, u utorak, 7. jula, svečano biti otvoren 39. Simpozijum skulpture u terakoti ‘’Terra’’ na kom će ove godine učestvovati šestoro umetnika. Do kraja jula, koliko traje saziv vajara, u Kikindi će boraviti i stvarati Nicolae Moldovan iz Rumunije sa  Akademije umetnosti u Bukureštu, član Saveza likovnih umetnika Rumunije.  U Kikindi će stvarati i Mark Leuhtold iz Amerike čije su skulpture ušle u kolekcije muzeja Metropolitan i Brooklin. Poziv je dobila i Tamara Sekulić iz Hrvatske koja je završila školu za tekstil, dizajn i primenjene umjetnosti u Osijeku, a diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predstavnica Srbije biće Mirjana Blagojev koja je magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završila je master studije u Strazburu, trenutno pohađa doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti Novi Sad. Slobodan Stojanović  takođe će biti učesnik na Simpozijumu. Član je ULUS-a od 1975. godine. Organizovao 30 samostalnih izlozbi, među kojima su najpoznatije u ULUS -ovoj galeriji u Beogradu. Šesti učesnik je Branislav Nikolić iz Šapca. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu,  MFA studije na Holandskom umetničkom institutu, Enschede, a predaje u školi za umetničke zanate u Šapcu.

-Do trećeg jula svi učesncii trebalo bi da budu u našem gradu. Ove godine gosti će nam biti iz Amerike, Rumunije, Hrvatske i naše zemlje. Opšte je već poznato da se za naš Simpozijum ne konkuriše, već mi pozivamo etabliranog umetnika koji ima punu slobodu izbora o temi koju će obraditi –  podseća Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost ‘’Terra’’.

 

U okviru 39. Simpozijuma, na programu je i muzički festival koji će ove godine biti posvećen i deci. Sve bi trebalo da bude održano u dvorištu ateljea, s obzirom na situaciju sa koronavirusom. Dvodnevni program ‘’Terra viva’’ počinje 16. jula, a posebna pažnja biće posvećena deci.

-Terra kids počinje u 16 sati i deca će moći da uživaju u muzičkom programu, interaktivnim predstavama, u radionici gađanja lukom i strelom, u radionici origamija, a radiće se i sa glinom, odnosno učestvovaće zajedno sa učesnicima Simpozijuma. Predviđen je i koncert za bebe, decu i omladinu. Kasnije od 21 počinje Terra beatz, što znači da posetioci mogu da očekuju kvalitetnu muziku kao i nastup DJ-jeva – ističe Igor Grandić, jedan od organizatora festivala.

Za 17. jul previđen je drugi deo koncertnog programa, odnosno nastavak koji je nekada bio Terra aqustika:

-Ove godine učestvovaće bend ‘’Thing’’ iz Beograda, posle njih predstaviće se bend Sink Sikas’’ balkansko-mađarska soul, funk, rege grupa koja nam dolazi iz Sente, Subotice, Ade i Novog Bečeja. Veče zatvara horsman koyote, dok će mu podrška biti Martinezz iz Kikinde. Program počinje u 21 sat. Imamo program i 22. jula od 19 sati kada će nastupiti tri klasične umetnice. Moći ćemo da pogledamo Nikolinu Suvajdžić, Isidoru Vlašić i Jelenu Jerković.To veće zvaće se Terra klasika. Imamo i veče rezervisano za pesnike i to će se održati 23. jula, a previđena je promocija zbirke soneta Ples Lepenskog Vira, Jasne Mladenović iz Sremskih Karlovaca  – kaže Aleksandar Lipovan, takođe jedan od organizatora Festivala.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, manifestacija će se održavati na otvorenom, uz poštovanje socijalne distance, biće obezeđena dezinfekciona sredstva, ukoliko bude propisano, svi iz organizacije nosiće zaštitne maske.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!