INFO Servis

23. Severnobanatske žetelačke svečanosti u Sajanu

U Sajanu su održane 23. Severnobanatske žetvene svečanosti na kojima je nastupilo 17 ekipa sa područja grada Kikinde, opštine Senta, Čoka, iz Subotice, a nadmetali su se i gosti iz Rumunije i Mađarske.  Prijavljene ekipe takmičile su se u pravljenju najlepšeg banatskog fruštuka, da bi se potom nadmetali u ručnoj kosidbi žita, onako kako se to nekada radilo. Svoje umeće predstavilo je veliki broj žetelaca koji su tako prisutnima prikazali kako je ranije izgledala žetva, od trpeze do rada na polju:

-Radovi nisu mogli da počnu bez obilnog doručka. Hrana se iznosila na njivi, prostrlo bi se ćebe i na njega bi se stavile namirnice. Nije mogao doručak da se zamisli bez kobasica, slanine, šunke, paprike, krompira i domaćeg hleba. Bilo je i onih koji nisu ništa imali, a ceo dan bi radili. Mi smo pokazali kako izgleda bogat doručak – priča Olga Golušin iz Udruženja žena “Sloga“ u Kikindi.

Nadmetanje u kosidbi žita bilo je posetiocima najinteresantnije. Pogotovo mlađim naraštajima koji su sada imali priliku da se upoznaju sa starim načinom žetve, bez mašina i poljoprivredne mehanizacije, kada se radilo od ujutru do uveče. Jedan od onih koji već šest decenija kosi na stari način je i Imre Tot Kiralj iz Subotice:

Jako je važno da se prvo doručkuje, da se najedemo, kako bi mogli da radimo. Posle toga, morate da jako naoštrite kosu da posao ne bi bio uzaludan. Ako ja mogu već 60 godina da radim ovako, ne vidim razloga da i mladi ne mogu da rade na polju, samo treba da vole ovu našu zemlju. Ja im na ovaj način dokazujem da se sve može, bez obzira na godine – dodao je Imre Tot Kiralj.

Očuvanje tradicije, ali i negovanje multikulturalnosti, glavni je cilj ove lepe manifestacija u Sajanu. U ručnoj kosidbi žita oprobao se i predstavnik Gradske uprave u Kikindi, Goran Dumitrov, član Gradskog veća:

Želja nam je da na ovakve načine prikažemo koliko je očuvanje tradicije važno. Koliko treba da negujemo naše običaje, a tradiciju naših suseda da poštujemo. Mi smo zaista prava sredina koja pokazuje da se različitosti spajaju i da uvek imamo sjajne međuljudske odnose sa svima. I svojim primerom sam želeo da dam mali dopinos i pokažem prisutnima da su ovo lepe stvari koje ne smemo da zaboravimo – napomenuo je Dumitrov.

Na manifestaciji je nastupio veliki broj gostiju iz inostranstva, a kako bi sve proteklo bez ikakvih problema, bili su prisutni i predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Sajana. Manifestacija je počela okupljanjem ispred Doma kulture, da bi potom povorka krenula na njivu, pešaka, baš kako se to nekada i radilo.

Pratite nas FB