INFO Servis

23. Saborovanje slikara u Novim Kozarcima

U Novim Kozarcima održava se 23. Saborovanje u organizaciji Udruženja građana “Krila anđela“, odnosno kolonija slikara iz svih selova Srbije koji borave na severu Banata slikajući na temu “Pogled u budućnost“, posvećenu Ikoni Majke Bogorodice Trojeručice. Tako su Novi Kozarci ponovo okupili slikare iz Beograda, Čoke, Bačke Palanke, Sente, Novih Kozaraca, Novog Kneževca, Sombora, Surčina i Zaječara. Ovogodišnji slogan povezan je sa nastalom situacijom od početka godine, tako da predstavlja optimizam koji umetnici šire u nadi da će se situacija što pre stabilizovati, a kolonije ponovo postati deo njihove svakodnevice:

Galerije su bile zatvorene, ljudi su bili u svojim domovima i svi su bili u teškoj situaciji. Mi smo želeli da, čim smo dobili priliku, otvorimo Saborovanje na kojem će slikari imati priliku da iznesu svoje viđenje cele te situacije. Ne samo na vanrednu situaciju, već celokupno viđenje sveta nakon svega što se dešavalo. Umetnici su veoma senzibilni, tako da smo upravo želeli da on njih čujemo i vidimo kakav im je pogled na budućnost i to je ono čime se bavimo na ovogodišnjem saborovanju – istakla je Tanja Gligorijević, koordinatorka projekta Pogled u budućnost.

Nikoleta Buljovčić završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, rođena je u Novom Orahovu, a sada živi u Senti. Ona je takođe učesnica saborovanja, koje je okupilo kako slikare amatere, tako i akademski obrazovane umetnike koji su posvećeni religiji:

-Prostor u kom radimo je zaista divan i možemo da se opustimo i radimo na miru. Što se tiče teme, uvek imamo dozvolu da slobodno radimo unutar nje. Veoma mi deluje inspirativno pogled u budućnost što znači da može da bude veoma mnogo različitih radova unutar baš te teme – kaže umetnica iz Sente.

Slikarsku koloniju posetio je i načenik Severnobanatskog upravnog okruga, Nikola Lukač, koji je pohvalio napor nadežnih da organizuju koloniju u momentu kada umetnost trpi velike gubitke izazvane situacijom sa koronavirusom. Saborovanje promoviše onaj lepši deo umetnosti, odnosno druženje:

-Ovo je lepa prilika da se razmene iskustva, ali i ideje koje se pretaču u umetnička dela. Moram da pohvalim organizatore koji su 23. put okupili slikare jer je posle vanrednog stanja i posle vrlo represivnih mera, širenja vrusa, ipak su uspeli da okupe i nadam se da će i budućem periodu kako od gradskih i pokrajinskih tako i od repibličkih institucija, ovo saborovanje i likovna kolonija imati veliku podršku i da će biti prepoznata u evropskim i svetskim krugovima umetnosti – dodao je Lukač.

Cilj je da se dela nastala na saborovanju izlože u septembru u konaku knjeginje Ljubice u Beogradu, što i jeste finalizacija svih projekata “Krila anđela“ da se sva dela nastala na saborovanju prikažu u Centralnoj Srbiji kako bi se umetnici promovisali na najbolji način.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!