INFO Servis

21. Saborovanje u Novim Kozarcima okupilo devet likovnih umetnika

U Novim Kozarcima održano je 21. tradicionalno Saborovanje posvećeno ikoni Majke Bogorodice Trojeručice koje je organizovalo Udruženje građana “Krila Anđela“, na kom su nastupili likovni umetnici iz nekoliko gradova u Srbiji. Pored toga, otvoren je i prvi letnji likovni kamp za decu koja su imala priliku da se izraze olovkom na papiru, a priliku da nauče nešto novo imali su mladi od pet do 17 godina. Sa njima su radili edukatori, koji su im pružili više informacija na temu likovne umetnosti:

-Na 21. Saborovanju okupilo se devet umetnika iz Sente, Golupca, Inđije, Pančeva, Čente i Loznice. Gledali smo da obuhvatimo umetnike iz cele Srbije i to su svi umetnici koji su učestvovali na konkursu, a koji su izložili svoje radove u okviru saborovanja u Novm Kozarcima. Konkursom je bilo propisano da su to morali da budu akademski likovni umetnici, tema je bila paradoks, odnosno njihovo shvatanje paradoksa današnjice, tehnika kojom su se bavili bila je akril na platnu i ulje na platnu – istakla je Tanja Gligorijević, likovni umetnik, koordinator na Saborovanju.

Ovu kulturnu manifestaciju otvorio je načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, Nikola Lukač, istakavši da mu je veoma drago što je ovako značajna manifestacija poput Saborovanja nastavljena u Novim Kozarcima, kako bi se okupili umetnici koji svojim zalaganjem i umećem pružaju veoma dobru i kvalitetnu izložbu:

-Zahvaljujem na istrajnosti svima u Udruženju “Krila Anđela“, jer su uspeli da ponovo okupe desetak umetnika sa cele teritorije Srbije, tako da se nadam da će u narednom periodu kao što smo i pre nekoliko godina govorili o ovakvim projektima koji su prevazilšli granice našeg regiona, da postane međunarodni i kako bi se okupljali umetnici iz cele Evrope, pa i  sveta. Novi Kozarci zaista zaslužuju da postanu centar zbivanja u svetu likovne umetnosti i zaista verujem da će to i uspeti – dodao je Lukač.

Učesnici Saborovanja u Novim Kozarcima složili su se da je ovakva manifestacija veoma bitna za samo selo, za Grad Kikindu, da su potpomognuti mnogim organizacijama i udruženjima, te da se nadaju da će “Krila Anđela“ uspeti da ovakvu vrstu umetničkih izražavanja nastave da održavaju još mnogo godina.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!