INFO Servis

20. “Dani vina“ u Iđošu: Čika Žarko Paprikar iz Melenaca apsolutni pobednik

Udruženje “Šasla“ osvećenjem vina i obilaskom vinograda započelo je obeležavanje 20. jubilarne manifestacije “Dani vina“, koji se tradicionalno održavaju u Iđošu. Apsolutni pobednik na ovom pokrajinskom nadmetanju je Žarko Isakov iz Melenaca. Vremešni vinogradar istakao je da se proizvodnjom vina bavi od detinjstva, praktično ceo svoj život, nadimak Paprikar je nasledio još od davnina, ali ga špic namet nije sprečio da se kao proizvođač vina ove godine pokaže kao najbolji:

-Proizvodnjom vina bavim se od kada znam za sebe, a nagradu za najbolje vino i apsloutnog pobednika dobio sam za crveno vino “vranac“, za vino koje su proizvodili još moj deda i otac. Imam i drugo grođže, ali je vranac najbolji. Nemam veliki vinograd, možda oko 1.000 čokota, radim iz ljubavi. Sada imam 88 godina, postalo mi je teško, tako da imam i pomoć. Svi se pitaju otkud da pobedi Vinarija “Paprikar“, kada se radi o grožđu, ali to je naš špic namet. U Melencima smo samo mi Isakovi Paprikari, ne znam zašto, nemamo veze sa paprikom, ali tradicija mora da se očuva – istakao je kroz smeh ovogodišnji apsolutni pobednik, Žarko Isakov.

Nagradu za najbolje vino na opštinskom i lokalnom nivou osvojio je Iđošanin, Ivan Đorđev, za crveno vino sorte “cabernet sauvignon“:

-Pobedio sam sa jednim arhivskim vinom, koje je isto kao mlado pobedilo, a sad je došlo do svoje finalizacije i sa tim vinom sam osvojio nagradu. Radi se o sorti “cabernet sauvignon“, koje je dalo jako dobro vino sa kojim se ponosim. Imam relativno mlad zasad koji je podignut pre deset godina i onda sam počeo ozbiljnije da se bavim. Sa novim sistemom proizvodnje nastalo je vino koje je sada pokazalo svoj kvalitet. Do sada smo radili pod starim sistemima proizvodnje, sada je to prevaziđeno i moramo da se okrenemo modernijim sistemima. Nemam više nameru da širim vinograd, od sorti imam četiri koje daju dobre rezultate – priča Đorđev.

Nakon osvećenja vina u centru Iđoša, posetioci 20. manifestacije “Dani vina“ obišli su vinograd prošlogodišnjeg pobednika Milosava Nikolina. Tamo su imali priliku da porazgovaraju o godini iza nas i onome što ih očekuje u 2020. godini:

Protekla godina što se tiče same proizvodnje u vinogradu baš i nije bila najbolja. Bilo je dosta kiše, isparenja su bila velika i dosta je grođža zahvatila bolest. Uspeo sam da svoj vinograd u velikoj meri sačuvam, imam solidan prinos tako da sam vrlo zadovoljan proizvodnjom. Neću nikada odustati od vinograda uvek idem dalje jer je vino božiji dar i od toga se ne odustaje – kaže Nikolin.

Na “Danima vina“ učestvovali su vinari i vinogradari iz mnogih mesta u Vojvodini, a predato je 200 uzoraka vina svih sorti:

-Veoma smo zadovoljni svim elementima koji su sadržani u ovoj jubilarnoj 20. godišnjici manifestacije. Imali smo 200 uzoraka vina, kvalitet je očekivan s obzirom na to da je godina bila vrlo nezgodna, u nekim vinogradima je rod podbacio, ali smo kvalitet ipak održali. Na vreme smo se pripremili za obeležavanje naše manifestacije, tako da su i posetioci veoma zadovoljni. Mi uskoro započinjemo rezidbu, to je prvo što sledi nakon ovog dana. Oni koji imaju veće površine već su započeli, a oni sa manjim vinogradima sačekaće još koji dan. Naše udruženje uz podršku Grada Kikinde sigurno doprinosi sve većem broju vinograda kod nas, a ono što je još važnije jeste da novi članovi sada više znaju jer redovno obilaze seminare i druge edukacije, tako da mi više nemamo loših vina na kraju godine – istakao je Branislav Brojčin, predsednik Upravnog odbora Udruženja “Šasla“ u Iđošu.

U okviru manifestacije, posetioci iz svih krajeva Vojvodine imali su priliku da pored vina probaju i čuvene iđoške krofne, da kupe po neki suvenir seoskog udruženja žena, tako da je celokupna manifestacija opravdala razlog zbog čega je i nastala, a to je očuvanje lepih običaja i tradicije, po čemu naša zemlja i te kako može da se ponosi.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!