Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 8. maj

Danas je sreda, 8. maj

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Marku, jednom od četvorice jevanđelista.

Danas se obeležava i Svetski dan Crvenog krsta, na dan rođenja švajcarskog filantropa Anrija Dinana, osnivača ove međunarodne humanitarne organizacije, i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć Kikinda u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 30 puta, 18 intervencija bilo je na poziv pacijenata, dok je u ambulanti obavljeno 12 pregleda. 

Policijska uprava:

Na teritoriji Severnobantskog okruga u toku jučerašnjeg dana zabeležena je jedna saobraćajna nezgoda na području Sente sa pričinjenom materijalnom štetom.

Isplata socijalnih davanja:

Prvi deo penzija za april korisnicima PIO fonda biće isplaćen u petak, 10. maja. 

Besplatan izlet za penzionere:

Gradska uprava Kikinda u sredu, 15. maja organizuje izlet na Palić, za penzionere sa teritorije našeg grada. Prijavljivanje traje do ponedeljka, 13. maja. Prijave mogu podnositi stariji sugrađani koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji Grada Kikinde. Za prijavu su potrebni: fotokopija vežeće lične karte podnosioca prijave i dokaz da je podnosilac prijave korisnik starosne, porodične ili invalidske penzije. Lice koje nema stečeni status penzionera (nikada nije bilo u radnom odnosu), ali ima navršenih 60 godina života na dan podnošenja prijave, potrebno je da sa sobom ponese fotokopiju važeće lične karte. Кompletna dokumentacija se predaje u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave, u kancelariji broj 17. Sve dodatne informacije i objašnjenja mogu se dobiti na telefon 0230/410-109, radnim danima u periodu od 8 do 14 časova. O prijavama će se odlučivati po prioritetu datuma podnošenja, do popune mesta. 

Takmičenje u pravljenju slavskog kolača:

Povodom slave grada Kikinde, letnjeg Svetog Nikole 22. maja, Gradska uprava upućuje javni poziv građanima, udruženjima građana i ostalim zainteresovanim pojedincima da se prijave za takmičenje u pravljenju slavskog kolača. Prijavljivanje se može obaviti lično u kancelariji 88 u Gradskoj upravi, ili putem telefona: 426-300, najkasnije do petka, 17. maja do 12 časova. Predaja slavskih kolača će biti na dan slave, 22. maja, od 10 do 11 sati u svečanoj sali Gradske uprave.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi:

Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u četvrtak, 9. maja organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti održana u prostorijama Crvenog krsta, u periodu od 9 do 13 časova. 

Prolećna akcija sakupljanja kabastog otpada:

U okviru prolećne akcije sakupljanja krupnog otpada u seoskim mesnim zajednicama, kontejneri će do 24. maja biti postavljeni u Bašaidu. 

U gradskoj zoni, još danas kontejneri će se nalaziti u Ulici Miloša Ostojina. U četvrtak i petak kontejneri će biti postavljeni u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja, od Vuka Karadžića do Bašaidskog druma.

Obeležavanje 74. godišnjice pobede nad fašizmom 9. maja u Kikindi:

Kikinda će sutra, 9. maja biti jedan od gradova u Srbiji u kojima će, povodom obeležavanja Dana pobede, biti održana akcija „Besmrtni puk“. Učesnici u ovom događaju će prošetati utvrđenom trasom, noseći portrete svojih bližnjih koji su dali svoje živote u ratovima od 1912. do 1999. godine, uz polaganje venaca na mestima gde su spomenici onima koji su poginuli za slobodu. Okupljanje učesnika kod spomen obeležja „Tuga“, zakazano je za 11 sati. 

Velika šetnja u Velikom parku:

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u petak, 10. maja sa početkom u 17 časova biće organizovana šetnja u Velikom parku, za sugrađane svih uzrasta. Događaj organizuju Zavod za javno zdravlje, Crveni krst Kikinda, Dom zdravlja i Kulturni centar, sa ciljem ukazivanja na značaj umerene fizičke aktivnosti za zdravlje.

Kursna lista:

Dinar je danas oslabio prema evru u odnosu na juče, i zvanični srednji kurs iznosi 118,34 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Sport:

Takmičari kikindskog Džudo kluba „Partizan“ učestvovali su na međunarodnom turniru za pionire i poletarce u Kačarevu, gde su osvojili tri zlatne i dve bronzane medalje. Mlađi poletarci Anja Mortvanski i David Mohači su u svojim kategorijama osvojili zlatne medalje, a najsjajnijim odličjem okitio se i mlađi pionir Miljan Petković, u kategoriji preko 66 kilograma. Mlađi pioniri Miloš Rakin i Milana Šibul osvojili su bronzane medalje u svojim kategorijama.


Vreme:

Danas pretežno sunčano sa slabim zapadnim vetrom. Najviša temperatura u Kikindi biće 19 stepeni.

Projekat Gradski info realizuje se zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, odobrenim u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kikinde u 2019. godini. 

Pratite nas FB