Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 27. januar

Danas je ponedeljak, 27. januar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Savindan, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. Savindan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovima. Na ovaj dan, Sveti Sava je okončao svoj život 1236. godine u Trnovu, u Bugarskoj.

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć Kikinda u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 42 puta, 29 intervenicija bilo je na poziv pacijenata, dok je u ambulanti obavljeno 13 pregleda.  

Policijska uprava Kikinda:

Na teritoriji Severnobanatskog okruga, u toku proteklog vikenda, registrovano je osam saobraćajnih nezgoda, po tri u Kikindi i Novom Kneževcu i po jedna u Senti i Kanjiži. U pomenutim nezgodama jedno lice je zadobilo teške telesne povrede i tri lica su lakše povređena.

Radosne vesti:

U kikindskom porodilištu u toku jučerašnjeg dana rođen je jedan dečak.

Isključenje struje u ponedeljak u Nakovu:

Zbog radova na električnoj mreži, danas od 9 do 13 sati, bez struje će ostati neparna strana Glavne ulice u Nakovu, od Marka Oreškovića do Miloša Tice.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kikindi:

Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, danas organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Svi koji to žele, dragocenu tečnost moći će da daruju u prostorijama Crvenog krsta, od 9 do 13 sati.

Prijavljivanje za upis pravaka u izabranu školu do 1. februara:

Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Gradska uprava Kikinda obaveštava roditelje dece rođene u periodu od 1. marta 2013. do 28. februara 2014. godine, da mogu izabrati osnovnu školu u koju će upisati dete, podnošenjem zahteva izabranoj školi, najkasnije do 1. februara 2020. 

Uvođenje u vojnu evidenciju:

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2002. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju. Obavezi uvođenja u vojnu eviudenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena u periodu od 1992. do 2001, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. Uvođenje u evidenciju može se izvršiti u nadležnom Centru Ministartsva odbrane za lokalnu samoupravu ili opštinskoj kancelariji, a prema mestu prebivališta, nakasnije do 28. februara 2020. godine. U Kikindi se uvođenje u evidenciju može izvršiti svakog radnog dana, u periodu od 9 do 13 časova. 

Narodna biblioteka „Jovan Popović“:

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi raspisala je konkurs za dodelu književne nagrade „Đura Đukanov“. Konkurs je otvoren do 31. maja. Nagrada se, po propozcijama, dodeljuje za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset pet godina pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije bio objavljivan u celosti ili u delovima. Nagrada podrazumeva štampanje knjige džepnog formata, u tvrdom povezu i tiražu od 350 primeraka. Rukopisi se dostavljaju isključivo u elektronskom formatu na sledeću adresu: konkurs_djukanov@hotmail.com s naznakom „Za literarni konkurs Đura Đukanov“.

Kulturni centar Kikinda:

U okviru francuskog filmskog karavana, danas će u Kulturnom centru biti prikazana komična drama „Veliki umovi“. Početak projekcije je u 20 sati, ulaz je slobodan. 

Narodni muzej:

Narodni muzej u Kikindi od utorka, 28. januara do petka 31. januara organizuje Festival arheološkog filma, u okviru kojeg će biti prikazano ukupno 12 ostvarenja. Posetioci će imati priliku da pogledaju arheološke filmove iz Egipta, Italije, Crne Gore i Srbije. Projekcije će počinjati u 18 sati, a ulaz je slobodan. 

Kursna lista:

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs iznosi 117,52 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vreme:

Danas oblačno sa kišom, maksimalno 6 stepeni.

Bioprognoza:

Nepovolјne biometeorološke prilike za hronično obolele i osetlјive osobe. Poseban oprez se savetuje srčanim bolesnicima, kao i osobama sa respiratornim tegobama. Od meteoropatskih reakcija mogući su nesanica i razdražlјivost. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje maksimalna opreznost.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!