Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 22. februar

Danas je ponedeljak, 22. februar

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 33 puta. Na poziv pacijenata obavljeno je 20  pregleda, dok je 13  građana pomoć zatražilo u ambulanti. 

Radosna vest:

Na Porođajnom odeljenju Opšte bolnice u Kikindi u toku proteklog vikenda rođene su dve devojčice. 

Policijska uprava:

Na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga u toku protklog vikenda registrovano je 5 saobraćajnih nezgoda u Kikindi, u dve su bile lakše telesne povrede, dok je u tri pričinjena materijalna šteta. Dogodila se i po jedna saobraćajna nezgoda u Senti i Kanjiži, sa lakšim telesnim povredama i materijalnom štetom. 

Održana 8. sednica Skupštine grada:

Na 8. sednici Skupštine grada usvojen je izveštaj o radu lokalnog zaštitnika građana za 2020. godinu, doneta je odluka o osnivanju Turističke organizacije Grada Kikinde, a za v.d. direktora izabrana je Jasmina Milankov. Doneta je i odluka o mesnim zajednicama na teritoriji Grada, kao i rešenje o davanju saglasnosti na cene komunalnih usluga FCC Kikinda, odnosno povećanje cene usluga u iznosu od 8 dinara po domaćinstvu. Imenovan je savet za bezbednost grada Kikinde, čiji je predsednik Nikola Lukač. Imenovani su i novi članovi komisije za spomenike. Predsednik je Saša Tanackov, zamenik Srđan Sivčev, a članovi Marijana Mirkov, Nataša Kovrlija, Mladen Đuran, Savo Orelj i Aranka Blat. 

Za članove Udruženja „Srpski ratni veterani“ besplatno testiranje na prisustvo antitela:

Udruženje „Srpski ratni veterani“ u našem gradu obaveštava članove, koji su zainteresovani da urade testiranje na pristustvo antitela na koronavirus, da mogu radnim danima od 11 do 14 sati da se jave u kancelariji Udruženja, koja se nalazi na Trgu srpskih dobrovoljaca broj 10 kancelarija broj 1 ili putem telefona 502-011. Akcija traje do kraja februara i besplatna je za ratne veterane. 

Grad raspisao konkurs za dodelu sredstava za podsticaj mladih talenata:

Lokalna samouprava raspisala je Konkurs za dodelu novčanih sredstava za podsticaj i razvoj mladih talenata na teritoriji Grada Kikinde. Finansiranje, sufinansiranje, podrška, pomoć ili podsticaj mogu se odobriti u oblasti nauke, kulture i umetnosti. Minimalan iznos sredstava koji se može odobriti pojedincu  je 10.000 dinara, dok maksimalan iznos koji se u toku godine može odobriti pojedincu iznosi 100.000 dinara. Konkurs je otvoren do utroška sredstava. Više o opštim i posebnim uslovima konkursa, kao i potrebnoj dokumentaciji, možete pročitati na zvaničnoj internet prezentaciji grada kikinda.org.rs. 

Poziv punoletnim licima za uvođenje u vojnu evidenciju:

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2003. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju. Obavezi uvođenja u vojnu eviudenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena od 1991. do 2002. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. U Kikindi se uvođenje u evidenciju može izvršiti svakog radnog dana u periodu od 9 do 15 časova, do 28. februara, u Centru Ministarstva odbrane, u Ulici Kralja Petra I 37. 

Biblioteka:

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ organizuje Književni klubić, program namenjen deci uzrasta od 4 do 8 godina. Radionica ima za cilj podsticanje prečitalačkih sposobnosti, razvijanja čitalačkih navika i podizanja stepena razumevanja pročitanog. Zbog epidemiološke situacije broj mesta je ograničen, a zainteresovani se mogu prijaviti lično ili na i- mejl kultura@kibilioteka.org.rs . Prijava traje do 1. marta. 

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ i ove godine organizuje pripremu za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika. Priprema počinje u martu i traje do juna, a obrađuje se kompletno gradivo koje će biti na završnom ispitu. Sa maturantima će raditi Slobodan Tomić, profesor srpskog jezika i književnosti i Dunja Brkin Trifunović, profesor srpske književnosti i jezika. Zainteresovani se mogu prijaviti lično, na Dečjem odeljenju Biblioteke, najkasnije do 1. marta. Priprema je besplatna za članove Biblioteke. Telefon za informacije 0230/316-082.

Kulturni centar:

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika večeras od 18 sati u galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba „Božanska inspiracija – Miroslavljevo jevanđelje“. Posetioci će moći da se upoznaju sa najznačajnijim ćiriličnim spomenikom slovenske pismenosti. Biće izložen najbolji – zlatni faksimil Jevanđelja (najvernija kopija).

Sport:

U 1. kolu Kupa, na teritoriji Fudbalskog saveza područja Zrenjanin, fudbaleri „Kikinde“ savladali su gradskog rivala „ŽAK“, rezultatom 4:0. U istom takmičenju odigran je još jedan lokalni derbi, u kojem je novokozaračka „Sloboda“ savladala „Kozaru“ u Banatskom Velikom Selu, rezultatom 1:0. 

Košarkaši „Velike Kikinde“ izgubili su u hali SC „Jezero“ od ekipe „Stare Pazove“, rezultatom 80:73, u poslednjem kolu Prve srpske lige. Kikindske košarkaše očekuje plej aut faza takmičenja. 

Rukometašice „Kikinde“ savladale su na gostovanju ORK „Beograd“, rezultatom 40:28, u utakmici 10. kola Super B lige Srbije. Naredno kolo igraće u subotu na domaćem terenu, protiv beogradskog „Juniora“. 

U gradskom derbiju, koji se igrao u okviru 10. kola Prve vojvođanske lige grupa Jug, odbojkašice kluba „Ki-0230“ savladale su ekipu OK „Kikinda“, rezultatom 3:2 u setovima. 

Kursna lista:

Dinar je zadržao  približno istu vrednost kao u petak i zvanični srednji kurs iznosi 117,58 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vreme:

Sunčano, sa slabim jugoistočnim vetrom. Najviša temperatura u Kikindi biće 15 stepeni. 

Bioprognoza: 

Relativno povolјne biometeorološke prilike za većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba. Moguće su uobičajene tegobe i meteoropatske reakcije u blažoj formi.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!