Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 14. januar

Danas je utorak, 14. januar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom. Na ovaj dan praznuje se i Mali Božić, prvi dan nove godine po julijanskom kalendaru, kao i Obrezanje Isusa Hrista. U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom, kao zapovedni i od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć Kikinda u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 40 puta, 24  intervenicije bile su na poziv pacijenata, dok je u ambulanti obavljeno 16  pregleda.  

Radosne vesti:

Na Ginekološko-porođajnom odeljenju Opšte bolnice u Kikindi u toku jučerašnjeg dana rođen je jedan dečak.

Policijska uprava:

Na teritoriji Severnobanatskog okruga u toku jučerašnjeg dana registrovane su tri saobraćajne nezgode, dve u Senti i jedna u Kikindi. U pomenutim nezgodama pričinjena je materijalna šteta.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi:

Akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju oragnizuju Crveni krst Kikinda i zavod za transfuziju krvi Vojvodine, biće održana u četvrtak, 16. januara. Svi koji to žele, dragocenu tečnost moći će da daruju u prostorijama Crvenog krsta, od 9 do 13 sati. 

Uvođenje u vojnu evidenciju:

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2002. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju. Obavezi uvođenja u vojnu eviudenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena u periodu od 1992. do 2001, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. Uvođenje u evidenciju može se izvršiti u nadležnom Centru Ministartsva odbrane za lokalnu samoupravu ili opštinskoj kancelariji, a prema mestu prebivališta, nakasnije do 28. februara 2020. godine. U Kikindi se uvođenje u evidenciju može izvršiti svakog radnog dana, u periodu od 9 do 13 časova. 

Plivanje za bogojavljenski krst:

Ronilački klub „Orka“ i Srpska pravoslavna crkva na Bogojavljenje, u nedelju, 19. januara organizuju tradicionalno plivanje za časni krst na Starom jezeru. Prijavljivanje traje do srede, 15. januara. Svaki učesnik mora da ima uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, izdato od strane lekara sportske medicine, koji radi samo ponedeljkom i utorkom. Zainteresovani mogu da se prijave na broj: 063/ 384 792. 

Srpska pravoslavna crkvena opština Novi Kozarci, uz blagoslov preosvećenog episkopa banatskog Nikanora, i ove godine na Bogojavljenje, 19. januara organizuje plivanje za časni krst, na jezeru Strelište. Početak je zakazan za 11 časova. Zainteresovani mogu da se prijave do petka, 17. januara, na broj telefona: 065/ 447 91 37, kontakt osoba je sveštenik Zvijezdan Ignjić.

Danas se završava raspust u Vojvodini:

Đaci u Vojvodini će posle tronedeljnog zimskog raspusta ponovo sesti u školske klupe u sredu, 15. januara. Učenici viših razreda osnovnih škola u Kikindi ići će ove sedmice pre podne, dok će đaci od I do IV razreda nastavu pohađati posle podne. 

Kursna lista:

Dinar je neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na juče. Zvanični srednji kurs je 117,6037 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Sport:

Memorijalni turnir u malom fudbalu „Branislav Gecić Geca“ biće održan od 20. januara u hali Sportskog centra „Jezero“. Prijavljivanje ekipa traje do 19. januara, a nagradni fond iznosi 350.000 dinara. Pokrovitelj takmičenja je Grad Kikinda. Uplata po ekipi iznosi 10.000 dinara, a broj za prijavljivanje je: 064/ 461-61-38.

Vreme:

Malo do umereno oblačno, hladno i suvo. Najviša temperatura u Kikindi biće 4 stepena. 

Bioprognoza:

Usled očekivane biometeorološke situacije oprez se savetuje astmatičarima i srčanim bolesnicima. Kod meteoropata su mogući glavobolјa, reumatski bolovi i nervoza. U saobraćaju je potrebno povećanje pažnje.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!