AMI Vas Pita

Psiholog Miljana Kitanović u „Ami vas pita“ o projektu „Pandegogija“

Gošća današnje emisije „Ami vas pita“ bila je Miljana Kitanović, školski psiholog u Gimaniziji „Dušan Vasiljev“, sa kojom smo razgovarali o projektu „Pandegogija“, u koji je uključena ova kikindska obrazovna ustanova, a realizuje se u 12 gradova u našoj zemlji. U ovaj projekat, iz svakog od gradova učesnika, uključena je po jedna škola i gimnazija:

U sklopu projekta dobili smo potpunu slobodu da razgovaramo o problemima vezanim za onlajn nastavu, koronavirus i sve teškoće i probleme koje su učenici prepoznali u ovom periodu od godinu i po dana, koliko epidemija traje. Kroz aktivnosti koje smo zajednički osmislili želimo da damo neke preporuke šta bi sve moglo da se uradi, kako bi se postojeće stanje stvari makar malo popravilo, onoliko koliko je to moguće. Svesni smo da živimo u neizvesnoj situaciji i to se odražava i na obrazovanje i na mentalno zdravlje – objašnjava Kitanović. 

Kada je u pitanju obrazovanje, naša sagovornica napominje da su najveći problemi vezani za radne navike učenika, ritam organizovanja slobodnog vremena, kao i kako odgovoriti zahtevima onlajn i kombinovane nastave:

Kroz razgovor i radionice došli smo do toga da su oni dosta izgubli i kada je u pitanju druženje i socijalni kontakti i sve ono što su kroz školu, pored obrazovanja, mogli da iskuse i dožive. To što su propustili eksurzije, izlete, realizacije nekih projekata, dramske predstave i humanitarne akcije oni doživljavaju kao nenadoknadiv gubitak. 

Na tribini u okviru projekta „Pandegodija“, koja je održana u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, osim o kovid infekciji i vakcinaciji, razgovaralo se i o uticaju epidemije na mentalno zdravlje. Kako ističe Kitanović, ova tema je veoma važna:

Kroz svakodnevni kontakt i razgovor sa mladim ljudima prepoznala sam da je mentalno zdravlje nešto na čemu treba poraditi. Mislim da će se posledice izloženosti stresu i neizvenosti tek ispoljiti u nekom kasnijem periodu. U susretu sa mladima primećujem veliki broj emocionalnih poteškoća i oni otvoreno govore o depresiji, anksioznosti, besu, frustraciji, promeni rapoloženja ali i o bezvoljnosti i bespomoćnosti. Ipak je ovo nešto sa čime se svi prvi put susrećemo i nemamo dovoljno resursa i znanja da sve teškoće prevaziđemo. Smatram da je vrlo važno raditi na programima koji bi dali podršku mladima, kada su u pitanju mentalno zdravlje, emocionalne poteškoće i poremećaji u ponašanju. 

U sklopu projekta u planu je još jedan okrugli sto, u kojem će učestvivati i roditelji:

O problemima koje smo identifikovali kod mladih razgovaraću sa roditeljima. Tu će biti uključen i vršnjački tim, koji je podrška u svim kriznim situacijama. Zajedno sa učenicima i vršnjačkim timom sa kojim radim radionice želim da popričam sa roditeljima, da čujem šta oni imaju da kažu i da li imaju neke preporuke ili predloge. Na ovu ideju sam došla upravo zbog toga što mi se za pomoć obraća sve više roditelja, koji primećuju promene u ponašanju i raspoloženju svoje dece. Oni su prezauzeti poslom, ali i opterećni ovom situacijom, tako da nekada ne znaju kako da pomognu svom detetu. 

Kada je u pitanju vakcinacija, koja je bila jedna od glavnih tema okruglog stola, naša sagovornica napominje da su mnogi mladi zbunjeni i u dilemi, zbog raznih protivrečnih informacija koje dobijaju:

Često su zbunjeni i ne znaju šta da rade. Dosta dece je ipak raspoloženo da se vakciniše, a neki su to već i uradili. Nadam se da će učenici koji imaju pozitivan stav o tome uticati na svoje vršnjake da razmišljaju o vakcinaciji kao najboljem načinu za prevazilaženje ove situacije – rekla je Kitanović. 

 

Emisuju možete poslušati na slčedećem linku:

Pratite nas FB
error: Content is protected !!