AMI Vas Pita

Milivoj Linjački u „Ami vas pita“ o sprovođenju mera energetske sanacije i epidemiološkoj situaciji u Severnobanatskom okrugu

Gost današnje emisije „Ami vas pita“ bio je Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, sa kojim smo razgovarali o subvencionisanju energetske efikasnosti. S obzirom na to da naša zemlja ima negativnu statistiku kada je u pitanju energetska efikasnost, u Srbiji se realizuje pilot projekat finansijske pomoći građanima za zamenu dotrajale stolarije, izloacije zgrada, zamenu individualnih ložišta i prelazak na grejanje čistijim energentima. Projekat je od javnog značaja, a sprovodi se sa ciljem da se poveća energetska efikasnost, odnosno smanji energetski intenzitet:

U našem okrugu, tri lokalne samouprave su učestvovale na konkursu, ali su samo dve, Kikinda i Senta zadovoljavale kriterijume i dobile sredstva. Načelnici okruga su zaduženi za monitoring sprovođenja konkursa i procesa i odgovorni smo za lokalne samouprave u kojima se realizuje projekat – kaže Linjački. 

Prvo je, objašnjava naš sagovornik, bio raspisan konkurs za izvođača radova, a u našem gradu javile su se samo firme za zamenu dotrajale stolarije. Nakon toga, raspisan je i konkurs i za fizička lica:

Pristiglo je 105 prijava, od kojih je 75 ispravnih. Komisija, koju je oformila lokalna samouprava, krenula je u oblizak objekata koji su predmet konkursa. Bilo je nekoliko slučajeva gde smo ustanovili da je stolarija već zamenjena i da su građani pokušali na ovaj način da refundiraju troškove, što nije moguće. 

Kada je u pitanju Senta, na konkurs za izvođača radova javilo se više firmi, tako da će u ovoj lokalnoj smaoupravi, osim zamene dotrajale stolarije, biti sporvedeni i konkursi za obnovu kotlova i izloaciju:

U Senti su pristigle 92 prijave, od kojih je prvi konkursni deo prošlo 67 domaćinstava. Od prijava koje zadovoljavaju uslove, šest je konkurisalo za izolaciju, 32 za zamenu stolarije, a 29 za zamenu kotla. I u Senti je komisija na terenu, a početkom naredne nedelje biće objavljena i konačna lista. Nakon toga, biće potpisani ugovori sa fizičkim licima koja su prošla proceduru i koja će dobiti sredstva. Pošto u Kikindi ima više zainteresovanih, do kraja naredne nedelje biće objavljena konačna lista. 

Kada je u pitanju epidemiološka situacija u našem okrugu, Linjački ističe da je najalarmantnija situacija u našem gradu, gde je već neko vreme broj aktivnih slučajeva više od 900:

Kada su u pitanju parametri i broj slučajeva u odnosu na broj stanovnika, Kikinda je u nezavidnoj situaciji. Borimo se protiv toga, pre svega kroz zdravstveni sistem, već godinu i po dana. Važan vid borbe je i kroz inspekcijski nadzor. U obavezi smo da sprovodimo kovid kontrolu, kako bismo utvrdili da li vlasnici ugostiteljskih i drugih objekata, kao i korisnici sprovode sve propisane mere. Nedeljno se obavi između 250 i 300 takvih pregleda, koji su nenajavljeni. Mali je broj onih koji krše pravila i situacija kada se pišu kazne i prijave, ali treba imati u vidu da inspektori ne mogu da vrše nadzor non-stop i u svakom lokalu. Treći i vrlo značajan i najefikasniji vid borbe je vakcinacija. 

Emisiju možete poslušati na sledećem linku:

Pratite nas FB